Förbudet kommer efter flera föreläggandet om att minska på antalet katter. Katten på bilden har inte med det aktuella fallet att göra.
Förbudet kommer efter flera föreläggandet om att minska på antalet katter. Katten på bilden har inte med det aktuella fallet att göra. Bild: Roger Larsson

Länsstyrelsen förbjuder Strömstadsbo att ha katter

Efter ett flertal uppmaningar om att minska antalet katter i hemmet förbjuds nu en man i Strömstads kommun att ha hand om katter.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Mannen, som bor på landsbygden i Strömstads kommun, har under ett antal år haft många katter boende hos sig, och klagomål har lett till att länsstyrelsen kopplats in.

Sedan år 2014 har länsstyrelsen gjort upprepade kontroller av mannens katthållning, och ett stort antal katter har tagits ifrån honom. Efter upprepade förelägganden om att minska ner antalet katter beslutade länsstyrelsen i april 2018 att ha hand om fler än nio kastrerade katter. Vid en kontroll i april 2020 visade det sig att mannen inte följt det beslutet och länsstyrelsen omhändertog ett antal katter.

Vid nästa kontroll, i mars 2022, hade mannen över 20 katter, varav 13 var okastrerade.

ANNONS

Länsstyrelsen poängterar att mannen till synes skött om sina katter. De har fått mat två gånger om dagen, de har haft tillgång till liggplatser och skydd mot väder och vind. Myndigheten ser dock en risk att katterna kan ge sig av och bli herrelösa, och bidra till att öka antalet herrelösa katter i området. Dessutom finns det risk för att mannen negligerar katternas eventuella behov av veterinärvård.

Myndigheten bedömer att mannen saknar förmåga att ta hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen.

Eftersom mannen inte följt myndighetens påbud förbjuds han nu att ha hand om katter.

Han får sex veckor på sig att göra sig av med dem.

ANNONS