Mette Johansson (L) vill ha ett digitalt förbokningssystem för den som vill parkera bilen och lägga till med båten.
Mette Johansson (L) vill ha ett digitalt förbokningssystem för den som vill parkera bilen och lägga till med båten. Bild: Strömstads Tidning

L: "Digitalisering kan ge 1000 lediga p-platser"

Liberalerna vill att Strömstad digitaliserar båt- och parkeringsplatser. Ett system med digital förbokning skulle skapa många fler p-platser anser partiet.

ANNONS
LocationStrömstad||

I en motion till kommunfullmäktige skriver Liberalerna att en digitalisering skulle göra systemet effektivt och frigöra ett stort antal parkeringsplatser.

– Vi kan få 1000 lediga platser en sommardag i centrum, hävdade Mette Johansson (L) i fullmäktige.

Systemet går ut på att den som har en parkeringsplats kan upplåta den till andra när den inte används. Det skulle frigöra platser till exempel vid arbetsplatser där många är lediga.

Att platserna förbokas innebär också att man inte behöver köra runt och leta efter en ledig plats, vilket är en miljövinst och bra även för boende och gäster i staden, påpekar partiet i motionen.

ANNONS

Liberalerna hänvisar till studier som säger att en stad kan minska antalet parkeringsplatser med 20 procent genom en effektiv digitalisering och på så sätt få bättre förutsättningar för bostäder och centrumplanering.

Digitalisering förväntas också minska kostnaderna för administration i samband med parkeringar och hamnavgifter.

Bland de städer som redan använder ett digitalt system finns bland andra Uddevalla, Västerås och Stenungsund samt region Gotland. Även hamnarna på Koster samarbetar kring en lösning, exemplifierar Liberalerna.

Motionen har skickats till tekniska nämnden för beredning.

ANNONS