Leon Eriksson, företagslots, och Mats Brocker, kommundirektör.
Leon Eriksson, företagslots, och Mats Brocker, kommundirektör. Bild: Jakob Simonson

Kommunen anställer coronavärdar i sommar

Många sommarjobb har gått om intet i år. Men nu anställer kommunen personer som med gula västar ska gå runt i Strömstad och informera besökare om vilka restriktioner och föreskrifter som gäller.

ANNONS
LocationStrömstad||

Beslutet togs i går, torsdag, berättar kommundirektör Mats Brocker. Exakt hur många som behövs, när man ska börja och andra detaljer har ännu inte riktigt klarnat.

- Vi ska precis till att räta ut de sista frågetecknen och starta med rekryteringen. Vi vänder oss till alla som är 18 år och uppåt, och som kanske inte fått ett sommarjobb i år. Man kommer att gå runt på stan och informera besökare om vad som gäller, och om det behövs ge tillsägelser på ett vänligt sätt.

Coronavärdarna ska befinna sig i miljöer där det riskerar att bli folksamlingar, exempelvis på Strömstads torg, vid Kosterbåtarna, köpcentra och liknande. Några ingripanden blir det inte fråga om för coronavärdarna.

ANNONS

- Nej, där kommer vi att ha ett samarbete med vaktbolag och polis. Värdarna kommer att vara instruerade att ta kontakt med dem om det uppstår någon sådan situation. Här blir det fokus på information.

Kommunen arbetar också inför semestersäsongen med att på ett tydligt sätt, med markeringar i gatan, skyltar och liknande, informera om säkerhetsavstånd och annat som har att göra med coronarestriktionerna.

- Vi gör en hel del och det kostar en summa pengar naturligtvis. Men det är ett viktigt arbete för att folk ska kunna vistas i Strömstad på ett säkert sätt i sommar, säger Mats Brocker.

- Att anställa ett antal personer som coronavärdar är ju också en social insats för de här personerna som kanske sett fram emot ett sommarjobb som man inte fått. Nu har de chansen att ändå få jobb och lön i sommar.

Mer information om tjänsterna kommer på kommunens hemsida.

ANNONS