Norges statsminister Erna Solberg (Höyre). På torsdagen röstades förslaget om ekonomisk ersättning till svenska gränspendlare ner i Stortinget.
Norges statsminister Erna Solberg (Höyre). På torsdagen röstades förslaget om ekonomisk ersättning till svenska gränspendlare ner i Stortinget. Bild: Stian Lysberg Solum

Inga norska pengar till gränspendlare

Det norska stortinget röstade på torsdagen ner ett förslag om att svenska arbetspendlare ska få ekonomisk ersättning från Norge.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Enligt norska beräkningar handlar det om 6 000 svenska arbetspendlare som sedan den 29 januari inte kan ta sig till sina jobb om de inte har så kallat samhällsviktiga jobb, bland annat inom sjukvården.

Därför hade bland annat Arbeiderpartiet lagt ett förslag om att svenska arbetspendlare skulle kunna få ekonomisk ersättning från Norge. Men förslaget röstades ner av en majoritet i Stortinget på torsdagseftermiddagen.

Den norska regeringen har upprepade gånger sagt att svenska gränspendlare ska bedömas på samma sätt som personal som arbetar i Norge och som kommer från andra länder, som Polen och Baltikum. Därför, säger man, tar det tid att hitta en lösning efter att gränsen stängde för pendlare den 29 januari.

ANNONS

Den svenska regeringen anser i sin tur att det är den norska regeringen som måste lösa frågan om ersättning till de svenska gränspendlarna som inte längre får passera gränsen till Norge.

”Det är en oacceptabel situation”, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg till Ekot.

Hon säger att man för en fortsatt dialog med den norska regeringen, men även med fackförbund och arbetsgivare.

LÄS MER:Kräver klart besked om gränspendlarna

LÄS MER:"Besviken över att den här situationen inte är löst"

ANNONS