Ida och Andreas: ”Storstädernas fördelar stannade upp lite under pandemin”

Ida Stålvall, 36, och hennes man Andreas Stålvall, 41, bytte Majorna i Göteborg mot Västra Berget i Strömstad. Båda har arbeten som tillåter jobb på distans – och närheten till familj lockade dem till Strömstad.
– Storstädernas fördelar stannade upp lite under pandemin, det sänkte tröskeln till att ta steget, säger Andreas Stålvall.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Ida flyttade till Strömstad från Värmland som åttaåring, men känner att hon har rötterna i Strömstad då hon har hela sin skolgång här. Som ung vuxen flyttade hon, liksom stora delar av hennes kompisgäng, till Göteborg för att studera vidare. Där träffade hon sin nuvarande man Andreas som har sin familj i Dalarna, och hon blev kvar i Göteborg.

Att återvända till Strömstad blev aktuellt först när sonen Fred föddes för 2,5 år sedan.

– Varje gång någon ur min kompiskrets flyttade från Göteborg tillbaka till Strömstad så fick vi ju en anledning att fundera. Sedan kom pandemin och tankarna började bli mer till konkreta planer, säger Ida.

ANNONS

– Fördelarna med Strömstad blev tydliga när vi blev föräldrar, inflikar Andreas.

Då båda har arbeten som kan skötas delvis på distans kunde de flytta utan att även söka nya arbeten i Strömstad.

– Vi ville inte släppa våra jobb i Göteborg, då vi inte kan få motsvarande jobb här. Nu kunde vi ha kvar våra arbeten vilket kändes skönt. Det är ju ett stort ingrepp i livet att genomföra en flytt, så hade vi behövt börja på nya jobb också hade det blivit väldigt mycket, säger Andreas.

Båda arbetar delvis hemifrån, och Andreas har fått en arbetsplats på ett kontorshotell i centrala Strömstad efter att han i sociala medier efterlyst en kontorsplats.

– Vi kan båda jobba på distans men ibland åka in till Göteborg. Det kräver lite planering, så vi inte båda är i Göteborg samtidigt. Det funkar inte med vår son och förskola, säger Ida.

Fred är på förskolan när föräldrarna berättar om sin nya vardag i Strömstad. På matbordet står keramikkrukor som Ida har gjort. Hon håller på att avsluta en keramikutbildning och har i Strömstad fått tillgång till en verkstadslokal som är ett kollektiv där flera kan arbeta samtidigt.

ANNONS

– Det fick jag till en bråkdel av vad jag hade behövt betala i Göteborg. Tillgången på rimligt prissatta lokaler för småskalig verksamhet har varit superviktig för oss och det känns avgörande att man kan förverkliga hobbys och drömmar utan att bli ruinerad, säger Ida.

Fördelarna med Strömstad blev tydliga när vi blev föräldrar

Bild: Victoria Petersson

I Göteborg bodde de i stadsdelen Majorna, och hade lyxen att ”ha allt” inom promenadavstånd. Boende, vänner och jobb fanns i samma stadsdel. En lyx som få har i en storstad, inflikar Andreas.

– Så på så vis kände vi oss bekväma med att röra oss i ett mindre område. Vi rörde nog oss i ett mindre område än vad vi gör nu i Strömstad, skrattar Andreas.

Just pendlingen är inget som de slipper bara för att de har flyttat till Strömstad, de har alltid sluppit pendling även inom Göteborg.

– Vi hade ju lyxen av ett koncentrerat liv med allt i samma stadsdel. Jag tror att många i storstäderna utnyttjar pendlingstiden så mindre städer kanske inte kan rida så mycket längre på just den aspekten, säger Ida.

I Strömstad var det tanken på ett större säkerhetsnät runt sonen som lockade.

– Vi har ingen familj i Göteborg som kan hjälpa till på det viset. Här har vi min familj. Jag upplever en större trygghet i ett mindre sammanhang, säger Ida.

ANNONS

Andreas håller med och fortsätter.

– Nu har vi också kopplingen kvar till Göteborg. Det är inte allt för långt bort så vi kan åka dit för jobb och våra vänner kan komma och hälsa på. Hade vi flyttat till Mora hade det blivit för långt för både jobb och vänner, säger han.

Boendet är en viktig faktor vid flytt, och bostadssituationen trodde de skulle bli enklare i Strömstad.

– Ja, det var lite svårare än vad vi först trodde. Vi hade stått i bostadskö i Strömstad i tio år, och trodde vi skulle kunna få en central trea liknande den i Majorna här, men det gick inte, säger Ida.

Att köpa ett hus var inte aktuellt för paret. Bostadsrättsvillorna på Västra berget blev ett bra alternativ då de har ett lägre utgångspris men högre avgift berättar paret.

– Det var ett perfekt alternativ för oss. Vi har ett sommarhus i Dalsland, så det hade blivit för stort projekt med två hus att fixa med, säger Ida.

Många kanske blir hemmablinda för just staden Strömstad. Vi försöker leva lite storstadsliv här genom att fika och äta ute ofta

Då båda har arbeten som delvis kan skötas på distans kunde de flytta utan att behöva söka nya arbeten i Strömstad.
Då båda har arbeten som delvis kan skötas på distans kunde de flytta utan att behöva söka nya arbeten i Strömstad. Bild: Andreas Sandlund

Hittills, efter ungefär ett halvår som Strömstadsbor, trivs de med det nya livet.

– Vi trivs här och saknar Göteborg lite samtidigt. Men vi åker dit och träffar vänner och utnyttjar stadens erbjudanden. Det blir nästan att man träffar dem oftare nu när man planerar in det, och vi blir mer aktiva och tar del av utbudet. Nu får vi båda världar och en mer omväxlande tillvaro, säger Andreas.

ANNONS

Många lyfter naturen och havet som en stark dragningskraft till Strömstad, var det så för er också?

– Nja, vi är inte jättemycket naturmänniskor, skrattar de båda.

– Vårt barn är just nu i en fas där han inte gillar att vara ute så mycket alls. Men det är givetvis vackert i Strömstad med all natur, säger Andreas.

– Även stadskärnan tycker jag har något. Många kanske blir hemmablinda för just staden Strömstad. Vi försöker leva lite storstadsliv här genom att fika och äta ute ofta, säger Ida.

Kanske skulle det kunna finnas fler centrala lekplatser, och någon stor lokal för barnanpassade inomhusaktiviteter, menar Ida. Även en regional vårdcentral saknas, menar paret.

– Vi åker till Närhälsan i Tanum. Vi förstår placeringen men det är konstigt att det inte finns något sådant alternativ i Strömstad.

Vad krävs för att ni ska stanna kvar i Strömstad?

– Att vi känner att vardagen går ihop. Att Freds skolgång ska gå bra och att han hittar vänner, säger Andreas.

Ida inflikar med att det är en till grej som de saknar i Strömstad.

– Vi vill kunna sopsortera! Det verkar Strömstad vara lite sega med. Det blir komposten som avgör, skrattar hon.

ANNONS

LÄS MER: Familjen bytte Stockholm mot Strömstad: ”En flytt hade inte gått innan pandemin”

LÄS MER: Mäklare i Strömstad om hemvändare: ”En coronatrend”

LÄS MER: Adam och Fanny har kvar sina Stockholmsjobb - men bor i Strömstad

LÄS MER: Johan lämnade Göteborg för Strömstad: ”Hade inte tänkt att jag skulle flytta tillbaka”

LÄS MER: Victoria Petersson: Varför återvänder folk till Strömstad?

LÄS MER: Experten: "Mer troligt att flytta till kvinnans hemstad"

ANNONS