Riktad kontroll mot  vattenskotertrafik
Vattenskoter Bild: Ulf Blomgren

I veckan kollas vattenskotertrafiken extra noga

Kustbevakningen genomför mellan 27 juni och 3 juli den här veckan riktade kontroller mot vattenskotertrafiken. Kontrollerna ska ge en bild av hur väl skoterförare efterlever kravet på förarbevis som trädde i kraft den 1 maj i år. För Kustbevakningen i Strömstad är den stora utmaningen att informera norska förare om det nya kravet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

– Vi har många norska vattenskoterförare i Sverige och speciellt här i Strömstad, konstaterar Helén Karlsson vid Kustbevakningen i Strömstad.

Även utländska trafikanter omfattas av den nya lagstiftningen. Sedan kravet på förarbevis för vattenskoterförare började gälla har Kustbevakningen i Strömstad kontrollerat flera ekipage där förare saknat både bevis och kännedom det nya kravet.

– Norrmän måste komplettera sina förarbevis med ett intyg från norska Sjöfartsdirektoratet där det framgår att beviset gäller för vattenskoter. De som saknar förarbevis måste gå en vattenskoterförarbeviskurs i Sverige, berättar Helén Karlsson.

Generellt upplever inte Kustbevakningen att olaglig skoterkörning utgör ett stort problem i Strömstad.

– Det är inte värre med vattenskotrar än andra båttyper, konstaterar Gunnar Philipson vid Kustbevakningen.

ANNONS

– Förare vet att man inte får köra snabbare än fem knop, men de ska ju också visa hänsyn till båtar runt omkring. Det händer att vi får säga till förare som hoppar på svallet efter kosterbåtarna inne i hamnen, säger Helén Karlsson.

ANNONS