"Hade inte tänkt att jag skulle flytta tillbaka"

I ett snart färdigbyggt hus i Strömstad sätter sig Johan Nordvall, 32, ner på en plaststol och andas ut. Han har nyligen återvänt till sin hemstad efter många års studier och arbete i Göteborg. Vilken dag som helst blir han tvåbarnspappa, och nu rotar sig familjen i Strömstad.
– Jag hade inte tänkt att jag skulle flytta tillbaka, det är roligt att ens prioriteringar ändras, säger han.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Johan är uppvuxen i Strömstad men flyttade från staden för drygt tolv år sedan, när han skulle börja studera i Göteborg till arkitekt. Efter utbildningen stannade han kvar för att arbeta. Men dryga tolv år senare är han tillbaka i Strömstad – nu med en fru, en 1,5-åring och en bebis på gång. Sedan hösten 2021 är familjen Strömstadsbor, något som blev möjligt tack vare pandemin.

– Jag startade ett arkitektkontor tillsammans med mina två kollegor där tanken var att jag så småningom skulle kunna arbeta på distans. Jag ville att förutsättningarna skulle finnas för det. Vi startade bolaget i mars 2020, så hela tiden har vi haft mest digitala möten och flytten till Strömstad underlättades definitivt av pandemin. Nu hade alla digitala möten helt plötsligt, säger han.

ANNONS

Hans fru som är från Göteborg arbetar med ekonomi, och fick okej från sin arbetsgivare att arbeta på distans. Så även hon har kvar sitt arbete, berättar Johan.

– Eventuellt kan det bli så att vi åker ner till Göteborg någon dag i veckan framöver, men merparten kan vi sköta hemifrån vilket underlättar livet, säger han.

När de letade sommarhus för ett par år sedan så var inte planen att bosätta sig i Strömstad permanent.

– Men vi har alltid varit här på somrar och ledighet och trivts, att det är så nära till havet är en stor fördel, säger Johan.

De hittade en liten sommarstuga som de hade som fritidshus under två års tid. Somrar och helger tillbringades i fritidshuset. Men när de väntade sitt första barn så kom tanken om att det kanske är en trygghet att bo i Strömstad.

– Då började jag rita på ett hus som vi kunde bo i, med målet att både hålla nere storleken och kostnaden. Initiala tanken var ju att ha ett fritidshus, men nu blev det så här, säger Johan.

Han visar runt i det nästan färdigbyggda huset. På övervåningen kommer de få en fin utsikt.

ANNONS

– Det är en ”havsglimt” som mäklaren skulle sagt, skrattar Johan och pekar ut.

När det väl löst sig för oss med jobb, med möjlighet för min fru att arbeta hemifrån så var det inte så mycket att snacka om

Bild: Victoria Petersson

Snart ska hela familjen flytta in.

– Huset var tänkt att vara klart för drygt ett år sedan, nu är planen att flytta in i mars eller april. Det har varit mycket planerande och det blir en viss yrkesstolthet också, jag vill att det ska bli bra, säger han.

Det var nog både pandemins möjliggörande av att kunna arbeta på distans och det nya familjelivet som gjorde att vågskålen tippade över för Strömstad menar Johan.

– Jobbsituationen påverkade. De flesta arkitektkontor finns i större städer. Det var den ambitionen jag hade till en början – att jobba på ett större kontor. Den möjligheten finns inte här så det blev naturligt att vi blev kvar i Göteborg, säger han och fortsätter.

– När det väl löst sig för oss med jobb, med möjlighet för min fru att arbeta hemifrån så var det inte så mycket att snacka om. Pandemin har verkligen underlättat.

Sedan han startade sitt eget arkitektkontor så har han designat två hus i Strömstad. Målsättningen och drömmen är att det ska bli fler.

– Ja, det vore roligt. De flesta uppdragen har vi i Göteborg men jag hoppas det öppnar upp sig här också, säger han.

ANNONS

Vi bodde centralt i Göteborg men allt känns krångligare i en större stad. Det blir en enkelhet i vardagen här som jag uppskattar

Bild: Victoria Petersson

Tidigare hade han ungefär 20 minuter med bil till arbetet. Nu är det dryga fem minuter till det kontorsrum han hyr centralt i Strömstad. Delar av veckan sitter han där, men en stor del hemma.

– Det vore kul om det skulle finnas en hubb, så kan man få lite kollegor och dela på vissa grejer – som skrivare eller så.

Snart hoppas han att huset ska stå helt klart. Det blir långa dagar, men han börjar se slutet på bygget. Fördelarna med ett liv i Strömstad övervägde fördelarna med vardagen i Göteborg resonerar han.

– Vi bodde centralt i Göteborg men allt känns krångligare i en större stad. Det blir en enkelhet i vardagen här som jag uppskattar. När vi fick barn ändrades ens prioriteringar, ibland kan man känna att utbudet saknas, men man får mer kvalité i vardagslivet. Vi resonerar att vi hellre åker till Göteborg för att kunna utnyttja utbudet. Ett barnfritt liv passar i en storstad men där vi är i livet så passar Strömstad oss bra.

LÄS MER: Familjen bytte Stockholm mot Strömstad: ”En flytt hade inte gått innan pandemin”

LÄS MER: Victoria Petersson: Varför återvänder folk till Strömstad?

ANNONS

LÄS MER: Mäklare i Strömstad om hemvändare: ”En coronatrend"

LÄS MER: Adam och Fanny har kvar sina Stockholmsjobb - men bor i Strömstad

LÄS MER: Experten: "Mer troligt att flytta till kvinnans hemstad"

LÄS MER: Ida och Andreas: ”Storstädernas fördelar stannade upp lite under pandemin”

ANNONS