Greps i Strömstad – åtalas för gigantisk pensionshärva

Den 63-årige mannen greps i sitt fritidshus i Strömstads kommun. Nu står han och två andra män inför rätta, misstänkta för att ha blåst pensionssparare på minst 230 miljoner kronor. Rättegången inleddes på tisdagen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Över 20 000 pensionssparare som placerat pengar i Falcon Funds fonder misstänks ha blivit blåsta på minst 230 miljoner kronor.

På tisdagen vandrade de de tre huvudmisstänkta för Falcon funds-härvan in i Stockholms tingsrätt. Platserna i rättssalen fylldes snabbt. Målet är ett av de största ekobrotten som hanterats i svensk rätt sett till beloppen och förundersökningens storlek.

Huvudpersonerna, en 63-årig amerikan bosatt i Stockholm och med fritidshus i Strömstad, en 42-årig svensk man samt en svensk 58-årig fondförvaltare, är häktade och fördes in i rättssalen i handfängsel. Samtliga klädda i till synes privata kläder och inte häktets.

Den 63-årige amerikanske mannen befann sig i sitt fritidshus, värt många miljoner, i Strömstads kommun i mars i år, när polisen slog till strax efter midnatt. Han fördes därifrån i handbojor. Strax därefter greps även affärsmannen och fondförvaltaren på andra orter, misstänkta för delaktighet i samma härva.

ANNONS

Det handlar om det Maltabaserade bolaget Falcon funds.

I härvan misstänks de huvudmisstänkta ha berikat sig på tiotusentals pensionssparares bekostnad i ett avancerat upplägg. De har enligt åklagarna gjort medvetet dåliga affärer på spararnas bekostnad, och dessutom olovligen flyttat spararnas medel mellan olika fonder. Skadan för pensionsspararna bedöms enligt åtalet uppgå till drygt 30 miljoner dollar, motsvarande 230 miljoner kronor.

– Det är mycket komplicerade affärer som har gjorts. Men de grundar sig på bedömningar som min klient anser var riktiga vid den tiden, säger advokat Henrik Olsson Lilja, som företräder den 63-årige amerikanen.

Brotten ska ha begåtts år 2012-2013. Pensionsmyndigheterna stoppade i februari 2016 insättningar i fonderna efter misstankar om att tusentals pensionssparares bank-ID kapats för att göra otillåtna fondbyten inom premiepensionssystemet. I juni samma år sa myndigheten upp avtalet med Falcon funds.

Totalt hade pensionssparare investerat drygt två miljarder kronor i de berörda fonderna. Mellan 700 och 800 miljoner kronor av dessa medel saknas fortfarande.

Totalt är 40 förhandlingsdagar inplanerade i Stockholms tingsrätt för det mycket omfattande målet. Enbart åklagarnas sakframställan beräknas ta flera dagar.

Samtliga tre åtalade nekar till brott.

ANNONS