Den norska handeln på Nordby shoppingcenter är tillbaka på gamla nivåer igen.
Den norska handeln på Nordby shoppingcenter är tillbaka på gamla nivåer igen. Bild: Jakob Simonson

Gränshandeln på samma nivå som före pandemin

Norrmännens inköp i Sverige, bland annat på Nordby shoppingcenter och i Strömstad, har kommit i gång på allvar under våren.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Enligt norska statistiska centralbyrån (SSB) gränshandlade norrmännen för motsvarande 3,95 miljarder svenska kronor under det andra kvartalet.

Handeln är därmed tillbaka på samma nivåer som före pandemin, skriver TT.

Samtidigt har omsättningen i den norska detaljhandeln minskat. Det har ökat oron i Norge för att gränshandeln hotar den norska ekonomin och norska arbetstillfällen.

– Vi efterlyste ett agerande från regeringen redan i maj, men hittills har det inte hänt något, säger Anne-Cecilie Kaltenborn på näringslivsorganisationen NHO till TT.

ANNONS