Skatteutvalget i Norge har presenterat ett förslag till regeringen om att bland annat ta bort taxfree-ordningen som gäller på färjorna.
Skatteutvalget i Norge har presenterat ett förslag till regeringen om att bland annat ta bort taxfree-ordningen som gäller på färjorna. Bild: Lasse Edwartz

Förslaget kan stoppa taxfree-försäljning på Color Line och Fjordline

Sprit- och tobaksförsäljningen på Color Line och Fjordlines taxfree-avdelningar kan upphöra. Den norska expertgruppen Skatteutvalget har i en utredning som i dag lämnades till regeringen föreslagit skattelättnader på cirka 40 miljarder - ett av förslagen är att avskaffa taxfreeordningen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Förslagen, som presenterades under måndagen vid en presskonferens, ska framför allt vara till stöd för landets låginkomsttagare.

Bland annat reduceras skattesatsen med en procent på alla lönenivåer och ett nytt avdrag för arbetsintäkter införs.

De föreslagna åtgärderna ska enligt ekonomiprofessorn Ragnar Torvik, ledare för Skatteutvalget, innebära skattelättnader på nära 40 miljarder norska kronor, rapporterar Halden Arbeiderblad.

”Med våra förslag blir det skattemässigt mer lönsamt att arbeta”, säger han på presskonferensen.

Skatteutvalget, en grupp oberoende experter på bland annat ekonomi och juridik, tillsattes av Norges förra regering för att göra en fullständig genomgång av skattesystemet och presentera en utredning med reformförslag.

ANNONS

I rapporten, som presenterades för Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Senterpartiet), föreslår man nu att ta bort taxfree-ordningen.

Konsekvensen skulle i sådana fall bli stenhård mot rederierna som trafikerar Norge-Sverige.

Skatteutvalget vill också införa 25 procent moms på alla varor. Däribland på mat, kulturutbud och kollektivtrafik. I dagsläget varierar momssatsen på tjänsterna.

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet), säger till NRK att han inte vill föregå något beslut, utan se över Skatteutvalgets förslag som nu fram till april ska utredas av regeringen.

”Det här garanterar att vi får viktiga inspel innan vi tar ställning till förslaget”, säger han till NRK.

För att finansiera de föreslagna skattelättnaderna på 40 miljarder föreslår Skatteutvalget höjda skatter på bland annat hälsofarlig plast, textiler och konsumtion.

ANNONS