Det är 1 438 hushåll hos kommunalägda AB Strömstadsbyggen som berörs av det nya avtalet.  (arkivbild)
Det är 1 438 hushåll hos kommunalägda AB Strömstadsbyggen som berörs av det nya avtalet. (arkivbild) Bild: Jakob Simonson

Förhandlingar klara - så mycket höjer Strömstadsbyggen hyrorna

Strömstadsbyggen yrkade på en hyreshöjning på 7,49 procent men när bostadsbolaget och Hyresgästföreningen har nått en överenskommelse står det klart att hyrorna kommer att höjas med 4,3 procent i genomsnitt.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det är 1 438 hushåll hos kommunalägda AB Strömstadsbyggen som berörs av det nya avtalet. Strömstadsbyggen och Hyresgästföreningen har nått en överenskommelse för hyrorna för 2023, och från den 1 februari kommer hyrorna att höjas med 4,3 procent i genomsnitt.

Överenskommelsen innebär att bostadsbolagets hyresintäkter stiger med 4,3 procent, och den nya höjningen är en sänkning från bolagets ursprungliga krav som låg på 7,49 procent.

För hyresgästerna blir höjningen antingen 2,35 eller 4,3 eller 5,3 procent beroende på vilken fastighet man bor i skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Hyresgästernas förhandlare Sophia Fors uttalar sig i pressmeddelandet.

ANNONS

– Hyresgästerna har drabbats mycket hårt av kostnadskrisen men även bolagets kostnader har ökat. Till slut har vi nått en överenskommelse som innebär en skälig avvägning av detta. Jämför man avtalet med Strömstadsbyggens krav på 7,49 procent har vi gjort en besparing för hyresgästerna på nästan fyra miljoner kronor, säger hon.

För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter innebär uppgörelsen en höjning på cirka 250 kronor som kan jämföras med det ursprungliga kravet på 435 kronor rapporterar Hyresgästföreningen.

Texten uppdateras.

ANNONS