Flera oljeklumpar har rapporterats in i Strömstadsområdet - flest från Nordkoster. Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark, uppmanar alla som ser oljeklumpar i naturen att rapportera in dessa.
Flera oljeklumpar har rapporterats in i Strömstadsområdet - flest från Nordkoster. Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark, uppmanar alla som ser oljeklumpar i naturen att rapportera in dessa. Bild: Privat

Flera fynd av oljeklumpar på Nordkoster

För drygt två veckor sedan skedde ett utsläpp av olja i samband med att ett fartyg skulle tanka. Utsläppet skedde vid Vrångö i Göteborgs södra skärgård - och oljeklumpar har även hittats utanför Strömstad. Flera fynd har rapporterats in på Nordkoster.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det var i mitten av april som utsläppet ägde rum, och sedan dess har Kustbevakningen arbetat med en omfattande sanering. Arbetet att ta upp oljan som ofta ligger på eller nära land är resurskrävande, då oljan ofta finns mellan stenar, i tångruskor och vid klipphällar där det är svårt att komma åt.

Det är oklart hur mycket olja som totalt släppts ut, men enligt Kustbevakningens och Öckerös senaste rapporter har man plockat upp runt 8 000 liter olja. Nu har även oljan setts vid vårt område. Om man har sett olja i skärgården ska man rapportera in fynden via sajten strandstädarkartan. Kustbevakningens flyg spanar just nu över kustområdet för att upptäcka eventuella fynd av olja.

ANNONS

I vårt närområde har man hittat oljeklumpar på Sydkoster, Nordkoster, Rossö och Saltö samt vid norska nationalparken Ytre Hvaler.

Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark, uppmanar att allmänheten som ser oljeklumpar rapporterar in detta via sajten strandstadarkartan.se. Där finns det ett textfält där ska skriva olja som första ord, och sedan skriva in sin position.

En hel del olja har rapporterats in på Nordkoster berättar Anders Tysklind. På cirka tjugo olika platser har det rapporterats in om oljefynd på Nordkoster. Men om det är att mest olja flutit dit eller om det är flest människor som är ute och går på Nordkoster jämfört med andra öar är svårt att säga menar han.

– Vi ska ut dit i veckan för att plocka upp klumparna. Det är vår egen personal tillsammans med vår strandstädarentreprenad och vi har också kontakt med kommunen, säger Anders Tysklind.

De som har rapporterat in oljefynd skriver att de gjort fynd både på klippor och på stränder. En person har också rapporterat in att två knölsvanar har fått olja på sig.

Oljan är av en hybridtyp som gör att den uppträder lite annorlunda i vatten. Beroende på vattentemperaturen så kan oljan både sjunka och flyta, och därför kan den också vara svår att sanera.

ANNONS

– Men all olja som rapporterats in just nu i vårt område är på land, säger Anders Tysklind.

Det finns i nuläget ingen prognos över när saneringsarbetet i området längs hela kusten är färdigt.

ANNONS