Fest på gränsen – nyinstiftat pris för företag med gränslösa affärer

I likhet med 2023 anordnade Föreningen Norden Halden och Föreningen Norden norra Bohuslän “Fest på gränsen/grensen” även i år.
Trots regnet på lördagen samlades besökare på den norska sidan av gamla Svinesundsbron för att njuta av musik och sång, framfört av artister som Erik-André Hvidsten, Reidun Sæther, Dan Linden och Doggerland.

ANNONS

Under evenemanget fick besökarna uppleva sång, musik, tal och en liveuppvisning av Räddningstjänsten, som visade sitt samarbete över gränsen vid en trafikolycka. Nordiska Rådets representanter, Solveig Vitanza (Norge) och Johan Hultberg (Sverige), diskuterade fortsatt arbete med att minska gränshinder och öka möjligheterna för gränsregionerna.

Ett viktigt tema för årets “Fest på grensen” var beredskap. Strömstads Räddningstjänst och Haldens Räddningstjänst samarbetade över gränsen för att skapa trygghet i regionen. Föreningen Norden överlämnade ett uttalande till Nordiska Rådets ledamöter, där de beskrev de gränshinder som räddningstjänsten stöter på i sitt arbete med att rädda liv och egendom i gränsregionen.

Evenemanget inkluderade också en diskussion om samarbete mellan företag. Föreningen Norden i Norra Bohuslän och Halden instiftade ett pris för gränslösa affärer. Årets vinnare blev MTabs från Halden, som fick ett konstverk målat av Pontus Berglund – en av tvillingarna som blev världskända när de möttes på var sin sida om gränsen under pandemin. På andra plats kom Hvaler Krabbe från Hvaler, som också belönades med ett konstverk av Ola Berglund, tvilling nummer två.

ANNONS

Meningen med “Fest på gränsen” är att vara en inspirationskälla för ökat samarbete över gränsen. Svein Olav Hansen från Föreningen Norden Halden och Elsie Hellström från Föreningen Norden norra Bohuslän tackade alla medverkande och publik för en ”våt men härlig” eftermiddag.

Elise Hellström

Föreningen Norden norra Bohuslän

ANNONS