Familjen bytte Stockholm mot Strömstad: ”En flytt hade inte gått innan pandemin”

Familjen Persson Ölander har nyligen bytt storstad mot småstad. Pandemins positiva effekter på en mer flexibel arbetsmarknad gjorde att paret kunde ta steget och flytta in permanent i det hus som till en början var tänkt som ett sommarhus i Strömstad.
– Innan pandemin hade det inte varit ett alternativ att flytta från Stockholm, säger Mathias Persson Ölander.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den 7 mars 2020 var sista dagen Mathias Persson Ölander, 41, gick till sitt kontor i Stockholm, där han jobbar med försäljning av IT-lösningar. Efter den där marsdagen har hans arbete flyttat hem, och sedan sommaren 2021 sköter han sitt jobb från köksbordet i huset på Seläter i Strömstad.

Mathias och hans fru Anniken Ölander, 40, är en av flera ”hemvändare” – som valt bort storstaden och för Mathias del även återvänt till sin hemstad. Mathias och Annikens nya hem ligger i nära anslutning till området där Mathias själv vuxit upp. Anniken är från Västerås, men numera nybliven Strömstadsbo efter att ha bott tillsammans med Mathias i Stockholm de senaste femton åren. Deras två söner Sixten, 14, och Nils, 12, har också börjat vänja sig vid ett nytt liv på västkusten.

ANNONS

Tanken på en flytt till Strömstad hade känts omöjlig för bara drygt två år sedan, innan pandemin ändrade spelreglerna.

– Teknologin att arbeta hemma har alltid funnits för mig, men det har varit en mental resa att verkligen arbeta heltid på distans, säger Mathias.

I familjens hus har även blandrashunden Otis gjort sig hemmastadd. Han hoppar upp i den blåa soffan samtidigt som Mathias och Anniken slår sig ner vid köksbordet.

– Jag åkte alltid till kontoret innan pandemin slog till, men det har funnits en viss flexibilitet att man kan arbeta hemma under eftermiddagar eller liknande, säger Mathias.

Möjligheterna har inte funnits innan. Vi har bott i Stockholm på grund av Mathias jobb

Bild: Victoria Petersson

Under pandemins början så kunde Mathias sköta sitt jobb från hemmet i Stockholm, men Anniken är sjuksköterska och för henne finns det inget som heter hemmakontor, varken innan eller efter pandemin.

– Vi har verkligen varit på varsin ytterlighet, skrattar hon.

För henne bestod vardagen i Stockholm av att dagligen pendla 45 minuter in till arbetet till ett sjukhus i centrala Stockholm.

För drygt fem år sedan började familjen bygga huset i Strömstad som idag är deras hem. Det var först tänkt som ett sommarhus och stod klart sommaren 2020. De har under åren varit Strömstad på semestrar, och Mathias har sina rötter i form av familj och barndomsvänner här.

ANNONS

Tanken på att kunna flytta hit permanent kändes till en början främmande. Strömstad kunde bara vara ett ställe att vistas på under ledighet.

– Möjligheterna har inte funnits innan. Vi har bott i Stockholm på grund av Mathias jobb. Det har varit svårt att se var Mathias skulle kunna jobba annars. Vi kollade ett tag på Västerås men då skulle vi bli tvungna att pendla ungefär en timme enkel väg varje dag. Det blev svårt att se hur den vardagen skulle gå ihop, säger Anniken.

Bild: Victoria Petersson

Men sommaren 2020 så började tankarna på en flytt till västkusten plötsligt inte kännas som en omöjlighet. Det var nog huset som gjorde att de tog steget resonerar de båda.

– Vi trivdes så bra här och i bilen tillbaka till Stockholm efter den sommaren så började vi prata om en framtid i Strömstad, men då med en tidshorisont att barnen skulle vara utflugna, säger Mathias.

Påsken 2021 blev planerna mer verkliga.

– Anniken började prata om en flytt när vi var här under påsken, säger Mathias.

Och bara ett par månader senare så stod flyttkartongerna i huset.

– Nu låter det som det var väldigt spontant, skrattar Anniken och fortsätter.

ANNONS

– Men vi hade ju pratat om detta en tid under pandemin.

Att deras äldsta son befann sig i en brytpunkt och skulle börja högstadiet påverkade också valet.

– Det snabbade på tidsplanerna lite, säger Mathias.

– Vi väntade med att diskutera planerna med barnen innan vi själv visste om det var möjligt för oss att flytta. Hur de ställde sig till en flytt var avgörande för vårt beslut. Men de var positiva och under pandemin har även deras sociala liv gått på sparlåga, säger Anniken.

Att bo i en småstad är väldigt smidigt. Allt är tio minuter bort. I vårt liv i Stockholm gick mycket tid åt till att pendla till jobb och även saker som att handla mat tog tid

Bild: Victoria Petersson

Tekniken gör det möjligt för barnen att fortfarande ha kontakt med sina gamla kompisar från Stockholm berättar Mathias.

– Våra söner umgås mer digitalt än tidigare, men de har också ett stort kontaktnät här eftersom vi har varit här mycket under deras uppväxt, säger han.

Mathias är uppvuxen i området och berättar att i huset bredvid deras bor hans gudföräldrar och mitt emot bor några av deras bästa vänner.

– Barnens farfar bor 500 meter upp i backen här, så vi har verkligen familj och vänner som våra närmsta grannar. Så vi landade här superetablerade och barnen ringer själva till farfar eller sina kompisar. Hade vi velat hade vi fått hjälp att hämta och lämna varje dag i skolan, säger han.

ANNONS

Vad gör att ni trivs?

– Havet, blir svaret och de båda pekar ut från fönstret där havet glittrar.

– Det är väldigt attraktivt med naturen och havet, säger han och får medhåll från Anniken som fortsätter.

– Att bo i en småstad är väldigt smidigt. Allt är tio minuter bort. I vårt liv i Stockholm gick mycket tid åt till att pendla till jobb och även saker som att handla mat tog tid, säger hon.

Mathias lämnade Strömstad i slutet av 90-talet för att studera. För honom var det inte självklart att han någonsin skulle komma tillbaka.

– Strömstad har en begränsad arbetsmarknad med ett mindre urval. För vissa yrkeskategorier är det ett stort urval med bra utbud men för mitt yrke inom IT så är det tuffare, säger han.

Bild: Victoria Petersson

Att Strömstad ligger mellan Oslo och Göteborg ser han som en fördel i hans yrke.

– Det är två stora arbetsmarknader för mig, men det är tyvärr inte praktiskt att åka kollektivt. Det är ett mysterium för mig varför det inte finns smidiga direktbussar till Göteborg.

Kanske skulle Strömstad kunna locka till sig fler hemmajobbare om det fanns ett modernt ”co-working space”, ett slags kontorshotell där man kan träffa andra ”hemmajobbare”, resonerar Mathias.

ANNONS

– Men då måste det också ha något unikt. Är man van vid vad som finns i större städer så vill man ha det i moderna lokaler så det lockar folk.

Än så länge trivs Mathias med att sitta hemma och jobba, och menar att hans utsikt från köksbordet väger upp eventuell saknad av kollegor. De digitala mötena han sitter i sparar tid, jämfört med om han varit ute på kundmöten.

– Alla sparar mer tid. Nu har jag precis avslutat ett möte, och 30 sekunder senare kan jag fixa en kaffe och jobba vidare eller rasta hunden. Det hade inte gått på ett stort kontor i Stockholm.

Strömstads skolor måste vara bättre än storstädernas tror jag

Anniken har fått ett vikariat på en vårdcentral i Strömstad.

Ett par månader in som Strömstadsbor så är det vissa saker de saknar med storstaden.

– Ja, det är väl utbudet iså fall. Men för att vara en stad i Strömstads storlek så är det ett väldigt bra utbud av restauranger och butiker här, säger Anniken.

Som nyinflyttad barnfamilj är skolan en stor del av deras liv.

– Strömstads skolor måste vara bättre än storstädernas tror jag, säger Mathias och fortsätter.

– Jag som är härifrån vet vilka andra värden som gör Strömstad till en bra stad, men kommer du helt utifrån så måste skolan kanske vara ännu mer attraktiv. Det sociala skyddsnätet har vår familj starkt här, men har man inte det så konkurrerar man ju med Göteborg. Därför tror jag Strömstads skolor måste sticka ut och vara bättre än Göteborgs, säger han.

ANNONS

Jag tycker vi har fått mer tid över till livet i allmänhet

Bild: Victoria Petersson

Har ni några tankar eller råd till andra som vill göra en liknande flytt?

– Gör det! Men ha lagom förväntningar. Allt kanske inte löser sig direkt. Kontaktnät är viktigt. Jämfört med bostadsmarknaden i en större stad så finns det fler möjligheter här, även om det såklart inte är superbilligt här med hus men det är i alla fall inte i riktigt samma klass som i Stockholm, säger Mathias.

Att slippa pendla till arbetet menar Anniken har gjort familjens vardag enklare.

– Jag tycker vi har fått mer tid över till livet i allmänhet. Det är också lättare att umgås med folk i en mindre stad med mindre fysiskt avstånd till varandra. Det blir mer spontant och det finns inte lika många tidstjuvar som i en storstad. Här springer man på folk man känner i matbutiken, vilket jag tycker är roligt, säger Anniken med ett leende.

LÄS MER: Victoria Petersson: Varför återvänder folk till Strömstad?

LÄS MER: Mäklare i Strömstad om hemvändare: ”En coronatrend"

LÄS MER: Adam och Fanny har kvar sina Stockholmsjobb - men bor i Strömstad

LÄS MER: Experten: "Mer troligt att flytta till kvinnans hemstad"

LÄS MER: Johan lämnade Göteborg för Strömstad: ”Hade inte tänkt att jag skulle flytta tillbaka”

ANNONS

LÄS MER: Ida och Andreas: ”Storstädernas fördelar stannade upp lite under pandemin”

ANNONS