Marie Rask, ombudsman för Handels, och Christine Marttila, ordförande för LO-distriktet i Västsverige.
Marie Rask, ombudsman för Handels, och Christine Marttila, ordförande för LO-distriktet i Västsverige. Bild: Staffan Lindström

Facket: Öppna gränsen för gränspendlare

LO-distriktet och Handels i Västsverige kräver att de norska och svenska regeringarna ser till att gränspendlare åter ska kunna korsa gränsen för att jobba.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Sedan ett par veckor är norska gränsen stängd för gränspendlare som inte tillhör så kallade samhällsviktiga yrken, såsom vård och transporter. Även Sverige har nu stängt gränsen mot Norge. Anledningen är att den muterade varianten av coronaviruset påträffats i Norge.

– Det är ett politiskt maktspel som pågår. Trots att inga gränser stoppar ett virus drabbar ytterligare stängda gränser en redan hårt drabbad gränstrakt, säger Christine Marttila, ordförande för LO-distriktet i Västsverige.

Marie Rask i Strömstad, ombudsman på Handels, varnar för konsekvenserna för enskilda arbetstagare.

– Nu hindrar de stängda gränserna till och med människor från att kunna jobba och få lön. De senaste restriktionerna införde Norge på ett dygn vilket hindrade alla möjligheter till planering. Det finns inga socialförsäkringar som reglerar den här situationen.

ANNONS

Om inte gränsen är öppen när sommaren kommer så är hoppet ute för så många människor

LÄS MER:Marie Rask om varslen: "Ett fruktansvärt jobbigt läge"

De fackliga företrädarna kräver nu handling från respektive regering.

– Det är dags för både den norska och den svenska regeringen att släppa prestigen och utarbeta undantag för människor som arbetar på en sida av gränsen och bor på den andra. Konsekvenserna av de nya gränshindren är för stora, säger Christine Marttila.

– Om inte gränsen är öppen när sommaren kommer så är hoppet ute för så många människor som hänger kvar i sista halmstrået just nu. Vi behöver en lättare vardag, inte en svårare, säger Marie Rask.

LÄS MER:Gränspendlare tvingas ta ut semester för att få pengar

LÄS MER:Fredrik Christensson (C) frågar ministern om gränspendlarna

LÄS MER:Gränspendlare: ”Den konstanta osäkerheten som är värst”

ANNONS