Christoffer Andersson på Safekeeper som övervakar parkeringsplatserna i Strömstad. Arkivbild.
Christoffer Andersson på Safekeeper som övervakar parkeringsplatserna i Strömstad. Arkivbild. Bild: Jakob Simonson

Extra avgift på vissa parkeringar – detta gäller i Strömstad

På vissa parkeringar i Strömstad har Easypark infört en serviceavgift på knappt fem kronor för kunden – per parkeringstillfälle. Men större delen av centrum är befriat från denna avgift. Det beror på vem som äger parkeringen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Från och med 1 december tar parkeringsbolaget Easypark ut en serviceavgift för vissa parkeringar i Strömstad. I tisdagens STNB stod det om den nya avgiften – men efterforskningar visar att den långtifrån gäller överallt i Strömstads centrum.

Christoffer Andersson representerar vaktbolaget Safekeeper som övervakar parkeringen i Strömstad och har avtal med Easypark för betalningshanteringen.

På kommunens mark, som räknas om allmän mark, betalar den som parkerar ingen serviceavgift. Dit hör gator som till exempel Södra Hamngatan. Kommunen betalar en viss procent till Easypark som transaktionsavgift för parkeringsavgiften.

– Men det beror på vem som äger marken där parkeringsrutan är, om serviceavgift ska tas ut, säger Christoffer Andersson.

ANNONS

För den som däremot parkerar till exempel på Fredrikshaldsvägen tas en serviceavgift på knappt fem kronor ut per parkeringstillfälle. Det gäller alltså att vara uppmärksam på vad som gäller där man ställer sin bil.

Kommunen har också två fristående fastighetsbolag, Strömstadsbyggen och Strömstadslokaler, som har gjort en egen upphandling med Easypark. I den upphandlingen har det nu tillkommit ett tillägg på fem kronor som serviceavgift – en avgift som läggs på den som parkerar. Den mark som bostadsbolagen äger räknas som privat tomtmark.

Torbjörn Fred hos Strömstadsbyggen medger att det i deras avtal med Easypark finns en klausul som säger att parkeringsbolaget har rätt att ta ut en serviceavgift.

– Det gäller framför allt parkering runt skolor och i bostadsområden där vi äger tomten, säger han.

Conny Hansson, gatuchef i Strömstads kommun, håller med om att detta kan vara förvirrande.

– Jag uttalar mig bara för Strömstads kommun och vi har ingen serviceavgift på våra P-rutor. Vi värnar om våra besökare och vill inte fördyra parkeringen med extra avgifter, säger han.

STNB gjorde en ovetenskaplig undersökning på några gator i centrum. Parkeringen på Södra Hamngatan belastades inte med någon serviceavgift, medan parkering på Fredrikshaldsvägen har blivit en extra femma dyrare.

ANNONS

– Den absolut största delen av Strömstads gatunät tillhör Strömstads kommun och där kan man även i fortsättningen parkera utan serviceavgift, säger Conny Hansson.

Ny serviceavgift

Den 1 december möttes många personer som skulle parkera sin bil och betala med Easyparks app av en ny avgift i telefonen. Förutom själva parkeringsavgiften, som är satt av den som äger parkeringen, vill app-leverantören Easypark också ha en serviceavgift på nästan fem kronor av användaren per parkeringstillfälle.

ANNONS