Charlotta Mellander är en av landets främsta experter på städer och regional utveckling. Foto: Anna Hållams/privat.
Charlotta Mellander är en av landets främsta experter på städer och regional utveckling. Foto: Anna Hållams/privat. Bild: Privat

Experten: "Mer troligt att flytta till kvinnans hemstad"

Hur ska en stad som Strömstad locka till sig nya invånare? Vad gör att hemvändare ofta återvänder till vissa städer? Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi och en av landets främsta experter på städer och regional utveckling.
– Jag tror att kommuner skulle kunna arbeta mer aktivt för att få utflyttade att flytta tillbaka igen, säger hon.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Rubriker har talat om en flykt från storstäder under pandemin. Att allt fler nu kan lämna storstäderna för att köpa ett hus i en mindre ort men ha kvar sina högavlönade arbeten på distans – det har varit ett hett ämne under pandemin. Familjer har lämnat storstäderna för att få ett enklare liv på landsbygden där det inte finns något som heter stressig pendling till arbetet och drömmen om att köpa ett hus kan infrias när man slipper storstadens bostadsmarknad.

I Strömstads Tidnings artikelserie om ”Hemvändarna” har vi intervjuat flera par som valt bort storstaden för att återvända till Strömstad. I alla de par som vi har talat med har den ena i förhållandet sina rötter i Strömstad, en så kallad hemvändare, och den andra partnern är därmed ”ny” Strömstadsbo.

ANNONS

Men stämmer det att storstäderna har gått förlorande ur pandemin, och att de mindre städerna har vunnit fler invånare?

Nja, så enkelt är det inte riktigt, enligt Charlotta Mellander.

– Det har varit mycket diskussion i media att det är en ny grön våg på gång. Att det är mindre platser som kan locka till sig människor delvis på grund av att allt fler kan arbeta på distans, säger hon och fortsätter.

– Min doktorand tittar just nu på vilka som pandemiflyttat och vart de tagit vägen. Som bevis för teorin om den gröna vågen som lyfts ofta att det är att fler flyttar som flyttar ut än in till Stockholms kommun. Men om man ser till de platserna som faktiskt vinner så är det de direkta förorterna till stora städer. De har varit vinnare under pandemin. Det är nog många som vill ha lite större yta, men inte heller helt velat ge upp det som den stora staden har att erbjuda.

De som kan arbeta hemma och har möjlighet till distansarbete är ofta högutbildade med goda inkomster menar Charlotta Mellander.

– Det är också de som mest kan dra nytta av det som den stora staden har att erbjuda. De kan gå ut och äta och fika lite oftare och gå på teater. Vilket gör att även om man skulle vilja bo lite större så är det liten sannolikhet att man helt vill ge upp erbjudandet från storstaden. Förorterna har dragit vinstlotten under pandemin, men få platser långt bort från en större stad.

ANNONS

Om man ser till ett genomsnitt av de kommuner som tappar många av sina unga invånare så är det ungefär hälften som kommer hem sen igen

Men pandemins möjliggörande av att arbeta på distans, och allt fler företag som tillåter sina anställda att arbeta på valfri ort gör att fler högutbildade åtminstone skulle kunna ha möjligheten att flytta från storstäderna för att bosätta sig på mindre orter, när jobbet kan utföras vid köksbordet.

Men trots att det är förorterna som många flyttar till från storstäder så är det vissa städer som verkar ha något som gör att fler hemvändare väljer att flytta hem. Kanske är det en speciell natur, en stark arbetsmarknad, drömmen om ett större hus för en rimlig peng eller närheten till familj som lockar. Ungefär hälften av dem som en gång lämnat en stad kommer igenomsnitt tillbaka berättar Charlotta Mellander.

– Om man ser till ett genomsnitt av de kommuner som tappar många av sina unga invånare så är det ungefär hälften som kommer hem sen igen, säger hon.

Det är mer sannolikt att man flyttar hem om man skaffar barn relativt snabbt efter man utbildat sig, och mindre sannolikt att du flyttar hem om du är utrikesfödd från början, kanske har man inte har samma nätverk på plats i så fall resonerar Charlotta Mellander. Det är också mindre sannolikt att du kommer hem om du investerat i en lång utbildning.

ANNONS

– Detta är ju alla sannolikheter, sen finns det alltid undantag från det. Men så ser de stora strömningarna ut.

Det är också mer sannolikt att man flyttar dit kvinnan kommer från om man är i en relation berättar hon.

Jag tänker att man skulle kunna vara lite mer strategisk i att följa de unga som flyttar därifrån, kunna hålla kontakten med dem, då finns det också möjlighet att erbjuda att; ”nu är du snart klar med din utbildning, funderar du på att flytta hem igen? Då kan vi erbjuda det här”

Varför är det så?

– Det kan jag bara spekulera i, men kan tänka att om man är ett par och skaffar barn så kanske det känns mer angeläget för kvinnan att vara närmare sin familj. Det är bara en gissning. Men siffrorna visar i alla fall att det är mer sannolikt att man flyttar åt kvinnans hemort.

Vad är viktigt för en stad för att kunna locka tillbaka de som flyttat därifrån?

– Det där är tio tusenkronors- frågan för hade det funnits ett enkelt svar på den frågan så hade alla mindre platser som förlorat mycket av sina unga redan gjort det. Det verkar inte finnas ett enkelt svar på den frågan, säger hon och utvecklar sitt resonemang.

– Men jag tänker att man skulle kunna vara lite mer strategisk i att följa de unga som flyttar därifrån, kunna hålla kontakten med dem, då finns det också möjlighet att erbjuda att; ”nu är du snart klar med din utbildning, funderar du på att flytta hem igen? Då kan vi erbjuda det här”. I stället för att sitta och hoppas på att de ska komma hem igen så skulle man många gånger kunna jobba mer aktivt för det.

ANNONS

Det är större sannolikhet att det flyttar in en ”hemvändare” är en person utan tidigare kopplingar till staden menar Charlotta Mellander.

– Det är större sannolikhet att du får en hemvändare än vem som helst att komma. Men ofta är det inte tillräckligt för att täcka det första tappet när de flyttar efter gymnasiet.

De allra flesta som flyttar omkring är i åldern 18 till 35 år berättar Charlotta Mellander, och de i 30-35-årsålder är kanske ofta i den åldern när man bildar familj.

–Men om dessa personer har bott i en storstad tidigare så har de också har vant sig vid en livsstil med mötesplatser för roliga saker. Många vill ha mer än bara en bra skola och ett fint boende - man vill ha de här mötesplatserna som kaféerna och restaurangerna. Det är nog viktigt för en kommun att förstå värdet av de delarna. Och ju fler människor du får in desto större sannolikhet att få lite sådana här mötesplatser också.

LÄS MER: Familjen bytte Stockholm mot Strömstad: ”En flytt hade inte gått innan pandemin”

LÄS MER: Victoria Petersson: Varför återvänder folk till Strömstad?

LÄS MER: Mäklare i Strömstad om hemvändare: ”En coronatrend"

ANNONS

LÄS MER: Adam och Fanny har kvar sina Stockholmsjobb - men bor i Strömstad

LÄS MER: Johan lämnade Göteborg för Strömstad: "Hade inte tänkt att jag skulle flytta tillbaka"

LÄS MER: Ida och Andreas: ”Storstädernas fördelar stannade upp lite under pandemin”

ANNONS