Beslutet minskar risken för ungdomarna att hamna i kriminalitet, menar diakonen Stefan Mortensen.
Beslutet minskar risken för ungdomarna att hamna i kriminalitet, menar diakonen Stefan Mortensen. Bild: Marita Adamsson

Ensamkommande får bo kvar i Strömstad

Strömstads pastorat får fortsatt stöd för att husera ensamkommande på Crusellska och i fadderhem. Det är ett beslut som minskar risken för ungdomarna att hamna i kriminalitet, tror diakonen Stefan Mortensen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Den dag du som ensamkommande fyller 18 år har inte socialförvaltningen något ansvar för dig längre. Därför tillskjuter regeringen pengar till Sveriges kommuner varje år för att ungdomar ska kunna stanna i sina hemkommuner. I Strömstad är det sedan 2017 pastoratet som tilldelats dessa pengar för sina fadderhem och sin verksamhet i Crusellska. Så blir det även nästa år, efter onsdagens beslut i kommunstyrelsen.

– Jag välkomnar det beslutet eftersom det är jätteviktigt att dessa ungdomar har chans till etablering, så att de kan gå klart skolan här, säger Stefan Mortensen, diakon i Svenska kyrkan i Strömstad.

Kommunen har ett kontrakt med Strömstadslokaler gällande Crusellska sedan det var HVB-hem. Det kontraktet löper ut i slutet av nästa år. I dagsläget bor det 12 ungdomar i det gamla vandrarhemmet. Alla de omfattas av gymnasielagen.

ANNONS

– Utan stödet hade vi fått bostadslösa ungdomar som inte vet vart de ska ta vägen. Förutom ökad hemlöshet hade det säkert övergått i mer kriminella beteenden, för att klara sin överlevnad, säger han.

I fadderhemmen som pastoratet förmedlar bor sju ungdomar och utöver det bor många fler i Strömstad som fixat boende på egen hand.

– Det här är en jättebra möjlighet att kunna erbjuda ungdomarna boende här. Vi vill ju att de ska stanna, säger Stefan Mortensen.

ANNONS