Det var i januari som den ökade smittspridningen av covid-19 orsakade personalkris inom äldreomsorgen i Strömstad. I flera verksamheter var det en omfattande frånvaro av personal. Flera verksamheter drevs med ett minimum av personal på grund av sjukfrånvaro och personal flyttades dit behoven var som störst. Det läge som då var hade man inte upplevt tidigare.
Nu, ett par månader senare, är personalläget bättre, men det är fortfarande fler än vanligt som är sjukskrivna, berättar Helena Lilliebjelke.
Inför sommaren saknas även drygt en fjärdedel av personalstyrkan inför sommaren. Kommunen behöver 100 vikarier till vården och omsorgen, och man saknar i nuläget 25 vikarier för att ha täckt behoven. Kommunen annonserar i olika forum och rekryterar löpande, berättar Helena Lilliebjelke.
"I januari när omikron slog till hade vi en extremt stor frånvaro och även väldigt hög sjukfrånvaro. Vi har ett fortsatt förhöjt sjukskrivningstal jämfört med tidigare år, men det går inte att jämföra med det som var i januari i år. Våra medarbetare behöver fortsatt ta prov vid symtom på covidsmitta och stanna hemma från arbetet", skriver hon i ett mejl.
Inför denna sommar är rekryteringsläget mer ansträngt än inför förra sommaren
När pandemin slog till och gränsen stängde till Norge försvann många av möjligheterna till jobb inom handeln i Strömstad. Arbetslösheten i Strömstad låg enligt siffror från Arbetsförmedlingen på 5,4 procent år 2019. 2021 var den siffran uppe på 9,5 procent. I mars 2021 var det 456 personer som stod inskrivna som öppet arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. I mars 2022 var antalet nere på 187 personer - en minskning med dryga 60 procent.
När arbetslösheten nådde sin topp och gränshandeln gick på knäna sökte sig fler till jobb inom vård och omsorg. Men i år, när gränsen är öppen och jobben inom handeln åter finns, så drabbas vården.
"Inför denna sommar är rekryteringsläget mer ansträngt än inför förra sommaren. Dels beroende på att gränsen är öppen och det finns många arbetstillfällen inom handeln men också för att andelen personer i arbetsför ålder inte ökar lika mycket som behovet av personal, vilket medför att det blir allt svårare att rekrytera", skriver Helena Lilliebjelke.
LÄS MER: Undersköterskor omplaceras: "Alla gör så gott de kan" (Artikel från januari 2022)