Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Jakob Simonson

Elever tillbaka i skolan - nya regler kring smittspårning

Trots förlängda restriktioner i Västra Götaland får gymnasieelever i Strömstad även fortsatt undervisning på plats.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Coronasiffrorna för vecka 14 visar på 17 nya bekräftade fall i Strömstad. En ökning från veckan innan, där det var 4 fall. Efter påsklovet kunde eleverna vid högstadiet och gymnasiet återvända till skolan. Årskurs tre på gymnasiet återvänder till skolan från vecka 16.

LÄS MER:Nu får eleverna komma till skolan

De skärpta rekommendationerna förlängs i Västra Götaland till 2 maj, och rekommendationerna för gymnasieskolorna ändras i regionen, där högst hälften av eleverna ska vara på plats samtidigt. Men läget kan variera mellan kommuner. I Strömstad gör man inga förändringar vad gäller undervisning på plats.

– Vi gör inga ändringar just nu, säger Lena Martinsson (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

ANNONS

Hon berättar att det går att ha det luftigare, och att det är bra att man är utomhus på rasterna.

– Men komvux är ej på plats, normalt sett kommer de in men inte nu.

Folkhälsomyndigheten informerade under torsdagens pressträff att man planerar inom kort att justera vägledningen för smittspårning.

– Vi rekommenderar att elever som inte har symtom men varit nära någon med konstaterad covid-19 testas, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under pressträffen.

LÄS MER: Så går det till att smittspåra covid-19 i Strömstad

Smittspårning

Covid-19 är en allmänfarlig- och samhällsfarlig sjukdom och går därför under smittskyddslagen vilket innebär att det är en smittspårningspliktig sjukdom.

Smittspårningen innebär att identifiera:

• Personer som riskerar att ha utsatts för smitta av en person med konstaterad covid-19-infektion – till vilka kan smittan ha förts vidare?

• Smittkälla - vem eller vilka kan personen ha smittats av och vilka andra kan ha smittats av samma källa?

• Smittväg - hur och i vilken miljö har personen blivit smittad?

Covid-19 har en förmåga att sprida sig i kluster, d.v.s. att flera personer i en avgränsad miljö smittas samtidigt. En extra viktig åtgärd blir därför att genom smittspårning upptäcka dessa kluster och få kontroll på vidare smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

ANNONS