Elever besvikna sedan rektorer ställt in dansuppvisning

I mars är det premiär för Kulturskolans dansföreställning Body & Soul med uppvisningar för både högstadie- och gymnasieelever. Men med bara veckor kvar har nu Strömstiernaskolans ledning lämnat återbud. – Väldigt tråkigt, vi förstår inte riktigt varför, menar dansarna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Varje år sätter Kulturskolans två fördjupningsgrupper upp en dansföreställning där samtliga av kommunens högstadie- och gymnasieelever bjuds in som publik. I år går showen under namnet Body & Soul, och tar avstamp i frågor som rör kropp, själ och ideal.

– Föreställningen berör ämnen som är viktiga och aktuella, kanske främst för de som går på högstadiet. Under den perioden finns det mycket känslor och tankar kring kropp och utseende och det har vi valt att lyfta, berättar dansarna Freja Simonsson, Alice Bertén och Mina Häll.

Premiären är satt till 10 mars men elever och lärare på Kulturskolan har arbetat hårt med föreställningen sedan i september förra året. Aktuella datum bokades då i samförstånd med såväl Strömstiernaskolan som Strömstad Gymnasium, detta för att dansuppvisningen inte skulle riskera att krocka med andra schemalagda aktiviteter. För ett par veckor sedan valde dock Strömstiernaskolans ledning att lämna återbud.

ANNONS

– Vi blev både besvikna och förvånade när vi fick beskedet. Strömstierna har sett våra uppvisningar sedan 2006, säger Alice Bertén.

Skolledningen kontaktades och vid ett möte med rektor Eva Hoffström fick kulturskolans dansare veta att deras uppvisning krockar med redan inplanerade aktiviteter för eleverna.

– Konstigt eftersom dansföreställningen bokades redan i september förra året och då på initiativ av rektorn själv, säger Freja Simonsson.

– Vi skulle önska att skolledningen hade prioriterat detta. Framförallt för elevernas skull, men också för dansarnas. Vi har jobbat med det här så länge, lagt ner både tid och pengar. Att nu avboka signalerar tydligt att dans och kultur inte är något viktigt, menar Alice Bertén.

Eva Hoffström och Susanne Granat Ahlstrand, rektorer på Strömstiernaskolan
Eva Hoffström och Susanne Granat Ahlstrand, rektorer på Strömstiernaskolan Bild: Arvid Brandström

Susanne Granat Ahlstrand, som tillsammans med Eva Hoffström är rektor på Strömstiernaskolan, säger att det är olyckligt att högstadieeleverna missar årets uppvisning och att flera orsaker ligger bakom beslutet.

– Vi har ett ökat elevantal och har erfarenhet från ett liknande arrangemang under förra hösten där det tog lång tid att organisera sittningen med för- och efterarbete. Vi förlorar mycket undervisningstid. Vi har tittat på möjligheten att några enstaka klasser går iväg men det fungerar dåligt med resten av dagen. Här är det timmar och krav på lagstadgade undervisningsminuter som styr och det måste vi också tillgodose. Dagen sammanfaller med redan planerade aktiviteter för våra niondeklassare, som förberedelse inför nationella proven, samt en idrottsdag, säger hon.

ANNONS

Susanne Ahlstrand Granat tillträdde sin rektorstjänst i september förra året och känner inte till att datum för premiär skulle ha bokats då.

– För mig blev det här känt vid jul och då fanns inte dansuppvisningen med i det som vi kallar årshjulet, där alla aktiviteter planeras in. Vi har diskuterat upplägg, sittning och tid med arrangören, men fann att det är en svårmanövrerad aktivitet för hela skolan att kunna gå samtidigt. Vi har flera elever som är med i Body & Soul-produktionen, och under andra omständigheter hade vi självklart tackat ja, men i år får vi helt enkelt inte ihop det. Inför kommande år hoppas vi dock kunna vara publik. Vi har en god dialog med Kulturskolan men det här visar att vi behöver bli ännu bättre på den biten.

Frida Svensson, chef för Kulturskolan i Strömstad.
Frida Svensson, chef för Kulturskolan i Strömstad. Bild: Marita Adamsson

Frida Svensson, chef för Kulturskolan, förstår elevernas besvikelse.

– De har jobbat otroligt hårt och deras produktion håller alltid hög kvalitet. Årets ämne innehåller dessutom bitar som är viktiga för just högstadieelever. Men alla enheter bestämmer sin prioritering och samtidigt som jag är ledsen för elevernas skull, har jag också förståelse för rektorernas beslut.

Hon bekräftar dock att dialog kring datum skedde i september, då i samråd med Eva Hoffström.

ANNONS

– Vi trodde att vi var ute i god tid, men inför nästkommande år behöver vi ha en bättre kommunikation samt en dialog om hur dansuppvisningen kan ingå i undervisningen och läroplanen.

Strömstads Tidning har vid upprepade tillfällen försökt nå Eva Hoffström för en kommentar, men utan framgång.

ANNONS