Dubbelt så dyra fakturor – så påverkas pizzerior av inflationen

Osten, skinkan och tomatsåsen är dyrare, liksom de flesta andra råvaror. Det gör att pizzeriorna i Strömstad går en tuff höst till mötes. Hos en av pizzeriorna är varuinköpen dubbelt så dyra jämfört med för ett år sedan.
– Jag vill inte höja priset på pizza mer, då förlorar vi kunder, säger Mehmet Akin, ägare på Buktens pizzeria.

ANNONS
LocationStrömstad||

De stigande matpriserna och den saftiga elräkningen ställer till det för restauranger, butiker - och för privatpersoner. I hela landet påverkas pizzerior och restauranger av de ökade kostnaderna, något som även DN har uppmärksammat.

För Mehmet Akin på Buktens pizzeria i Strömstad är det kännbart att priset på råvaror ökat det senaste. Han bläddrar i den senaste fakturan över varuinköpen. Den landade på nästan 36 000 kronor.

– Vanligtvis brukar vi ligga på runt 20 000 kronor, så det är nästan en fördubbling, säger han.

Han pekar på listan över inköp och gör små markeringar bredvid priset.

ANNONS

– Här har vi till exempel en ostsort som nu kostar 59,50 kronor kilot. Tidigare kostade den 29 kronor kilot, säger han och fortsätter räkna upp exempel.

På en annan ost har priset höjts från 50 till 74 kronor. Tomatsåsen kostade tidigare runt 30 kronor per förpackning, och idag får han betala 46 kronor. Matoljan har ökat från runt 120 kronor till 250 kronor.

– Här är fyra varor vi ofta köper, som tillsammans totalt kostar nästan 20 000 kronor. Det var hela min faktura tidigare, säger han.

De ökade kostnaderna har en stor påverkan på verksamheten. Han försöker sia om den fortsatta hösten och kommande vintern, men landar i att det kommer bli en tuff period.

– Priset har gått rakt uppåt. Men vi får kämpa på. Jag jobbar mycket ensam för att hålla nere personalkostnaderna.

Innan sommaren höjde de priset på pizzorna, och fler prisökningar är inte aktuellt säger Mehmet Akin.

– Det är redan dyrt, folk har inte råd att äta så ofta som de kanske vill. Vi kan inte sälja en pizza för så mycket mer än vad vi gör idag. Jag vill inte höja priset mer, då förlorar jag kunder, säger han.

På Södertulls livs och pizzeria står pizzabagaren Lokman Cinar och delar ut en pizza till en kund. De är också påverkade av de ökade priserna.

ANNONS

– Ost och andra varor vi använder mycket har ökat hur mycket som helst. Vissa varor är dubbelt eller trippelt så dyra, säger han.

Han nämner pizzakartongerna som också har blivit dyrare. Tidigare kostade en kartong 90 öre styck. Idag ligger de på 3,40 kronor.

– Jag blev helt chockad när jag såg det, säger han.

Hur går ni runt när kostnaderna ökar så?

– Vi kämpar på. Vi kan inte minska på toppings på pizzan och det går inte att minska på elen heller. Det som återstår är att jobba mycket själv som ägare, säger han.

Han talar om en ovisshet för kommande vinter. Inte heller hos Södertulls livs och pizzeria är det aktuellt med fler prisökningar på pizzan.

– Vi har en marginal nu, men det är dumt att höja för mycket. Pizzan har blivit dyrare överallt. Vi får kämpa på, som alla i de här tiderna.

Läs också:

Rasar mot priserna på drivmedel - gränspendlaren tankar i Norge

Gränspendlaren, biträdande stationschefen och lokala budfirman i Strömstad är eniga. Priser på diesel och bensin i Sverige är chockerande höga och skapar press på samhället. Oron växer – trots att finansminister Mikael Damberg (S) nyligen öppnade för stödpaket.

Strömstad in light genomförs enligt plan – trots energikris

Skenande elpriser är ingenting som står i vägen för årets upplaga av Strömstad in light. Besökare kan räkna med att installationer och ljuskonstverk lyser upp Strömstad i sedvanlig ordning.

ANNONS

Tuff höst för restaurangerna när priserna rusar: "Det är inte stabilt"

Ett högt elpris och en rekordhög inflation ställer till det för de lokala restaurangerna. Restaurang Toro i centrala Strömstad fruktar att man kommer behöva hålla stängt i vinter och på Heat uteblir sushibuffén.

ANNONS