”Vi vill uppmuntra kommuner att hämta inspiration och konkreta tips från framgångsrika närliggande kommuner”, säger Ronja Nyman, projektledare vid Svenskt näringsliv.
”Vi vill uppmuntra kommuner att hämta inspiration och konkreta tips från framgångsrika närliggande kommuner”, säger Ronja Nyman, projektledare vid Svenskt näringsliv. Bild: Ulf Börjesson

”Det lokala företagsklimatet går att förbättra”

Enligt Svenskt näringslivs rankning är det möjligt att ha ett bra företagsklimat oavsett var i landet kommunen är belägen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Svenskt Näringsliv låter företag i en enkät svara på hur de ser på en rad olika parametrar som kan påverka det lokala företagsklimatet.

Både Strömstad och Tanum sjönk ordentligt i årets rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Strömstad har halkat ner 55 placeringar och hamnar på plats 252 i årets rankning.

I enkätfrågorna som handlar om service och bemötande från kommunen, tjänstemäns attityder till företagande, kommunikationer med vägnät, tåg och flyg samt dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare har Strömstad fått dåliga betyg av de företagare som svarat.

Tanum hamnar på en mittenplacering

Tanums kommun hamnar på plats 134 i årets undersökning – alltså en mittenplacering bland rikets kommuner. Det är ett tapp med 47 placeringar jämfört med i fjol. Ur materialet kan man utläsa att företagen i Tanum tycker att kommunpolitikernas attityder till företagande har blivit sämre än för bara ett år sedan.

ANNONS

Tanum har dock fått bra betyg vad gäller kommunens information till företag.

Kommunikationer, mobilnät och bredband och tillgång till kompetens är dock faktorer som drar ner kommunens rankning.

15 av landets 21 län har åtminstone en kommun på topp 50-listan. Åtta län har nya kommunettor, i elva län finns kommuner som klättrat minst 100 placeringar under senare år, framgår det i undersökningen.

Landsbygdskommunerna generellt lågt rankade

Enligt Ronja Nyman, projektledare vid Svenskt näringsliv, är det en viktig signal till alla kommuner att det går att förbättra det lokala företagsklimatet, oavsett utgångs­läge.

– Vi vill uppmuntra kommuner att hämta inspiration och konkreta tips från framgångsrika närliggande kommuner, säger Ronja Nyman i ett pressmeddelande från Svenskt näringsliv.

Ronja Nyman konstaterar att pendlingskommunerna har bättre företagsklimat än närliggande storkommuner.

Kategorin ”storstäder och större städer” sticker ut genom att ha lägre genomsnittsranking och att de bästa kommunerna har relativt låga rankingplaceringar.

Bästa storstad är Stockholm på plats 90 och bästa större stad är Karlstad på plats 89.

Sämst går det för landsbygdskommuner med en snittranking på 185. Även i denna kommungrupp finns det emellertid exempel på kommuner med bra företagsklimat, framför allt Vansbro på plats 19 och Torsby på plats 51.

– Det är viktigt att dra lärdomar från de skillnader som går att se. Samtidigt är det hoppfullt att det finns inspirerande exempel både geografiskt och i olika kommungrupper, säger Ronja Nyman.

ANNONS

LÄS MER:Kent Hansson (S): ”Detta är inte acceptabelt”

LÄS MER:Strömstad tappar rejält i rankning av företagsklimat

Fakta: Rankningen av företagsklimat

I över 20 år har Svenskt näringsliv genomfört en enkätundersökning av det lokala företagsklimatet i alla Sveriges kommuner. I år har 32 000 företag besvarat enkäten.

Bland de tio bästa kommunerna på årets rankinglista finns fyra kommuner i Västra Götaland (Vårgårda, Herrljunga, Härryda, Götene). I botten på listan, 285- 290, finns de sämsta kommunerna och där ligger Köping, Lysekil, Hällefors, Pajala, Norberg.

ANNONS