Badanstalten (arkivbild).
Badanstalten (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Cyberattack mot Badanstalten

Under helgen skedde en IT-attack mot Badanstalten. En konsekvens är att den tagg som används för inpassering till kommunala lokaler kan vara ur funktion.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Under helgen skedde en IT-attack mot Badanstalten i Strömstad. Det ledde till driftsstörningar.

– Det var i måndags morse som vi upptäckte att det var en IT-attack, säger Marcus Palm, vd för Badanstalten.

Vad har det fått för följder?

– Vi har ingen fungerande kassa och har svårt att kommunicera digitalt med våra medlemmar. Vi tar betalt via swish. men har man inte tillgång till swish så löser vi det ändå. Alla får bada, det är viktigt, säger Marcus Palm.

Servern är tills vidare nedstängd.

Hur jobbar ni för att lösa situationen?

– Vi håller på att sätta in en ny server för att komma igång igen så fort som möjligt.

ANNONS

I bästa fall kan det börja fungera igen på torsdagseftermiddagen, enligt Marcus Palm.

IT-attacken har även lett till störningar i systemet för bokning av kommunens kultur- och idrottsanläggningar. Konsekvensen är att den tagg som används för inpassering till många lokaler kan vara ur funktion. Om det inträffar - ring 0526-49479 så kommer en vaktmästare till platsen, skriver Strömstads kommun på sin hemsida.

Badanstalten håller i databasen med uppgifter om föreningar, som kopplar samman bokningar med lås vid olika anläggningar. Inga uppgifter om enskilda föreningar eller privatpersoner har dock lämnat eller spridits i samband med IT-attacken.

Incidenten har anmälts till Datainspektionen.

ANNONS