Börje Eriksson kör skärgårdscharter med "Milana" som tar 23 passagerare.
Börje Eriksson kör skärgårdscharter med "Milana" som tar 23 passagerare.

Börje satsar på skärgårdscharter

Börje Eriksson i Strömstad yrkesfiskade i bortåt 30 år och snickrade en kort period. Sedan sju år tillbaka livnär han sig på skärgårdscharter och taxibåtstrafik med ”Miliana” och ”Mahla”. Båda utgår från den nya bryggan vid Kungstrappan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Sista åren fiskade Börje Eriksson räkor och tidigare pigghaj, sill och makrill. Han har även haft tre fiskebåtar med namnet ”Mahla”. Först döpte han om ”Almy” från Strömstad och ”Noresten” från Strömstad. Den senare båten köpte han av Strömstads maritima förening. Börje har också haft en ny ”Mahla” i glasfiber.

– 2004 slutade jag fiska och låg stopp ett år innan ”Mahla” såldes till Dyrön. Sedan hamnade hon i Halland. Första jobbet på land var att anlägga minneslunden på Resö. Därefter blev det mer byggverksamhet. Parallellt körde jag taxiturer med nuvarande ”Mahla”. Henne bytte jag till mig när jag sålde min sista fiskebåt.

ANNONS

Taxiturerna blev fler och fler.

– Till en början var det trögt. Eftersom jag var skriven på Resö fick jag ingen båtplats i Strömstad; trots att ”Mahla” var registrerad som arbetsbåt i Strömstad. När jag köpte hus i Strömstad och skrev mig där fick jag en jättebra plats vid Strandpromenaden.

”Milana” är 45 fot och certifierad för 23 passagerare. ”Mahla” med sina 36 fot tar 12 passagerare.

Börje hoppas att Sveriges första marina nationalpark Kosterhavet skall generera beställningsturer framöver.

– Har haft körningar för Naturvårdsverket och länsstyrelsen. Men än har jag inte märkt så mycket av ”parkeffekten”. Blir nog mer fart när naturumet på Sydkoster blir klart. Koster och Ursholmen känner folk till sedan gammalt. Alla som besöker den gamla fyrplatsen är begeistrade och tycker där är så snyggt och i ordning där.

Börje samarbetar med sina branschkollegerna Annette Andersson och Anders Olsson.

– Vi hjälps åt och mitt koncept finns med i deras marknadsföring. Vi kör bland annat för spa-hotellet på Kebal som säljer paket med båtutflykter och olika aktiviteter.

”Unna dig och dina anställda en lyxig tur i Kosterhavets Nationalpark. Kanske det är dags för ett 50-årskalas, en svensexa eller bara en tur med goda grannar som vill koppla av en stund på sjön” kan man läsa i Börjes marknadsföring.

ANNONS

Kustvägen Strömstad–Smögen tur tar sex timmar med strandhugg i Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund och Bovallstrand samt upplevelsen av passagen genom Sotenkanalen.

Fiske- och taxibåtsturer gör Börje med ”Mahla”.

– Ombord finns de redskap som behövs. Det enda du behöver tänka på är att vara rätt klädd. Om så önskas kan vi ordna picknickkorgen åt dig.

På hösten arrangeras hummerturer.

ANNONS