Dan Olofsson (t h) och Peter Fellman (t v).
Dan Olofsson (t h) och Peter Fellman (t v). Bild: Maja Suslin/TT

Boktips: Mina tre liv av Dan Olofsson

I Strömstads tidnings artikelserie Vart är vi på väg? (4/2) fick företrädare för samtliga partier i staden ge förslag på hur Strömstad kan ställa om efter pandemin och vilka åtgärder som skulle kunna få Strömstad att blomstra igen. Förslagen var många och bra.

ANNONS
|

Ytterligare en bra idé är att titta på hur andra gör. Strax före jul bjöd kulturansvariga Tove Meyer in regionens kulturchef Katti Hoflin till Strömstad för att diskutera kulturlivet i staden.

Vi, Tove Meyer, Martin Dalenius och undertecknad kom också att tala om det allt dystrare läget för kommunen med anledning av pandemin. Katti Hoflin nämnde då den lilla byn Kaxås i Jämtland. Hur har de gjort för att få sin by att blomstra? Jo, de har startat ”Projekt Kaxås”, ett genomgripande projekt för att locka främst unga barnfamiljer till orten.

Ordförande och grundare i Projekt Kaxås är bygdens son Dan Olofsson. It-entreprenören och miljardären som grundade Sigma, har också skrivit boken Mina tre liv. Han har som företagsledare och entreprenör träffat många människor i Sverige och världen och tagit lärdom av dessa möten. Bästa läraren som vuxen var Nelson Mandela, bästa lärarna i barndomen var föräldrarna. Arvet från pastorshemmet med tron på godhet, ansvarstagande och förmåga att leva i nuet har varit ovärderligt.

ANNONS

Vi får åka med på hans entreprenörsresa mot miljarderna och också ta del av hans tankar om politik, rättsröta, utbildning, media och samhällsansvar. Råden och tankarna i kapitlen om konsten att leda företag och förhandlandets konst är applicerbara också på kommunal verksamhet, familjeliv och livet i stort.

Veckans boktips från Strömstads bibliotekarier är ”Mina tre liv” av Dan Olofsson.
Veckans boktips från Strömstads bibliotekarier är ”Mina tre liv” av Dan Olofsson. Bild: Marita Adamsson

Den kanske intressantaste delen i boken är när Dan Olofsson går in i fas tre i livet, då han blir en hängiven filantrop och satsar sina pengar i olika projekt.

Safariparken Thanda i Sydafrika med återställande av natur och återinförande av vilda djur är ett. Star for Life, ett program för att förhindra spridning av hiv bland unga människor i södra Afrika är ett annat. Uppstart Malmö, ett projekt för att skapa jobb inom Malmös miljonprogramområde är ett tredje. Och så Projekt Kaxås!

Till sist, Uddevallas planer på att bygga ett nytt stadshus med hjälp av fastighetsmiljardären Per Arwidsson är spännande. Per Arwidsson är också intresserad av att satsa i Strömstad!

ANNONS