Hälsodirektör Bjørn Guldvog, hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol, statsminister Jonas Gahr Støre och hälsoinstitutets generaldirektör Camilla Stoltenberg under dagens presskonferens.
Hälsodirektör Bjørn Guldvog, hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol, statsminister Jonas Gahr Støre och hälsoinstitutets generaldirektör Camilla Stoltenberg under dagens presskonferens. Bild: Hege Benedicte Runge

Beskedet: norska gränsen helt öppen

På en presskonferens under lördagsförmiddagen meddelades det att Norge nu helt slopar sina sista restriktioner. Det betyder också att kravet på negativt testresultat och registrering vid inresa till Norge tas bort.

ANNONS
LocationStrömstad, Nordby|
|

– Den här dagen har vi väntat på, sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre när man inledde regeringens presskonferens under lördagen.

Från och med klockan 10 idag behöver norrmännen inte längre använda munskydd på trånga bussar och tåg där avstånd inte går att hålla eller beakta enmetersregeln. Kravet på att registrera sig vid inresa till Norge slopas också. Polisen, som i 689 dagar bevakat gränsen återgår till att genomföra regelrätta gränskontroller.

Statsministern påpekar under presskonferensen att pandemin inte är över och att det finns sköra människor i samhället som fortsatt känner oro. Detta till trots menar Norges regering att landet nu kan återgå till en vardag och en öppning av samhället.

ANNONS

Hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol uppmanade befolkningen till att använda restauranger och biografer och hoppas att människor nu går på konserter och intar dansgolven.

– Krama en vän, det ska jag göra. Och om det inte finns kameror i min närhet, kan det gott hända att jag dansar lite.

ANNONS