Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland varnar för att smittan sprids på arbetsplatser och after work i regionen.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland varnar för att smittan sprids på arbetsplatser och after work i regionen. Bild: Jonas Lindstedt

Bara ett nytt coronafall i Strömstad

Trenden är positiv i kommunen - men i regionen ökar smittspridningen ordentligt.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under flera veckor låg Strömstad bland de kommuner i regionen som hade flest nya coronafall per capita.

Men från att ha haft 15 nya bekräftade fall av covid-19 bland Strömstads invånare vecka 38 har antalet minskat vecka för vecka. Under förra veckan registrerades bara ett nytt fall i Strömstad.

Tanums kommun hade återigen, för andra veckan i rad, noll nya bekräftade fall.

Men de positiva tecknen i norra Bohuslän grumlas av utvecklingen i Västra Götaland som helhet.

Högsta siffran sedan mitten av augusti

Under vecka 41 rapporterades 537 fall i regionen, vilket är en ökning med 135 fall jämfört med föregående vecka. Det är den högsta siffran sedan mitten av augusti.

ANNONS

Västra Götaland hade en incidens på 31 fall per 100 000 invånare under vecka 41. Incidensen över 14 dagar (vecka 40 och 41 sammanlagt) var 54.

För att öppna gränsen mot Västra Götaland utan karantän kräver Norge en incidens på under 20 fall på två sammanlagda veckor. Till en gränsöppning är det alltså långt i nuläget.

Störst del av ökningen i regionen står Göteborg för, och speciellt bland personer i yrkesverksam ålder. I Göteborg ökade antalet bekräftade nya fall av covid-19 från 199 vecka 40 till 276 vecka 41.

Man glömmer hur viktigt det är att hålla avstånd

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, varnar för att smittan ofta sprids på arbetsplatser och afterwork.

– Man glömmer hur viktigt det är att hålla avstånd och sätter sig trångt både på möten och i fikarum. Vi kan se att det är ett vanligt sätt som smitta sprids. Det är mycket viktigt att alltid hålla avstånd när vi kan, säger han i ett pressmeddelande.

Unga vuxna i åldrarna mellan 20-29 år står för en tredjedel av alla nya fall.

– Viruset sprids på många sätt, inte minst på fester och andra i sociala sammanhang. Jag tänker också på det kommande höstlovet. Det gäller att umgås i liten skala och vara noga med att hålla avstånd när vi går på kalas och andra tillställningar, säger Thomas Wahlberg.

ANNONS

Relativt få behöver vård

Samtidigt är det fortfarande relativt få som behöver vårdas på sjukhus. Enligt regionen vårdas ett trettiotal personer med covid-19 på sjukhus i Västra Götaland en genomsnittlig dag.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström betonar att det hela tiden kommer in nya patienter som är svårt sjuka.

– Man kan tro att inga nya personer blir allvarligt sjuka eftersom antalet patienter ligger ganska stabilt just nu. Men det är inte samma trettiotal personer som vårdas vecka in och vecka ut – smittan i samhället gör att nya personer blir sjuka hela tiden, säger hon.

ANNONS