En man som var sjuk i ALS i Strömstads kommun beviljades personlig assistans först en månad efter sin död.
En man som var sjuk i ALS i Strömstads kommun beviljades personlig assistans först en månad efter sin död.

ALS-sjuk man i Strömstad beviljades assistans efter sin död

En man som var sjuk i ALS i Strömstads kommun beviljades personlig assistans först en månad efter sin död, rapporterar SVT Nyheter Väst. Han fick inte den hjälp han hade rätt till under slutskedet av sitt liv.

ANNONS
LocationStrömstad||

För lite mer än ett år sedan avled 55-årige Peter Ahlm i Strömstad efter att ha varit sjuk i ALS. Det är SVT Nyheter som var först med att rapportera om hur anhöriga till den sjuke mannen stred för att han skulle få personlig assistans.

Ansvaret för personlig assistans är delat mellan Försäkringskassan och kommunen, och innan det slutgiltiga beskedet från Försäkringskassan kom beslutade Strömstads kommun att mannen hade rätt till 115 timmar personlig assistans per vecka. Men SVT Nyheter rapporterar att mannen inte fick den hjälp han hade rätt till.

Mannens exfru, Veronica Börjesson, säger till SVT Nyheter att hon ringde kommunen men fick som svar att det var svårt att rekrytera assistenter, och istället fick mannen punktinsatser i form av hemtjänst.

ANNONS

”Vi hade verkligen önskat att han hade haft någon vid sin sida hela tiden. Han skrev ibland desperata meddelanden om att han behövde gå på toaletten och kissa”, säger hon till SVT Nyheter.

När beskedet kom från Försäkringskassan om att han beviljades assistans hade mannen redan avlidit.

Vi är en liten kommun och att snabbt rekrytera en hel personalgrupp av personliga assistenter är inte enkelt

Peter Ahlm hade alltså rätt till 115 timmar personlig assistans per vecka. Men inte en enda vecka den sista tiden i livet fick han det han hade rätt till.

– I den bästa av världar så hade vi kunnat fullfölja och utföra alla timmar i beslutet, men det har vi inte haft möjlighet till, säger Jennie Persson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Strömstad, till SVT.

– Vi är en liten kommun och att snabbt rekrytera en hel personalgrupp av personliga assistenter är inte enkelt.

LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med funktionshinder goda levnadsvillkor och att de får den hjälp de behöver. Peter Ahlms anhöriga tycker inte att Strömstads kommun levde upp till detta. Men verksamhetschefen menar att man gjorde så gott man kunde.

– Vår intention är att följa lagstiftningen, säger Jennie Persson till SVT.

Efter händelsen har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan och Försäkringskassan meddelar till SVT Nyheter att de har ändrat sina arbetsrutiner och infört ett snabbspår för bland annat personer sjuka i ALS.

ANNONS
Jennie Persson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Strömstad.
Jennie Persson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Strömstad. Bild: Jakob Simonson
ANNONS