Henric Rörberg fotpatrullerade sista rundan tillsammans med Allan Josefsson, som efter 45 år i tjänst gjorde sin sista dag på fredagen.
Henric Rörberg fotpatrullerade sista rundan tillsammans med Allan Josefsson, som efter 45 år i tjänst gjorde sin sista dag på fredagen.

Allan slutar efter drygt 45 år som polis

På fredagseftermiddagen patrullerade han i polisuniformen runt stan för sista gången. – Det är blandade känslor. Jag har trivts bra och det känns som något i mig skärs bort. Jag kommer sakna alla trevliga arbetskamrater.

ANNONS
|

När Strömstads tidning träffar på Allan har han precis avslutat sin sista fotpatrullering, tillsammans med platschef Henric Rörberg. En fotpatrullerande polis är inte en lika vanlig syn som det var när Allan började på polisen i Strömstad 1969.

– Nu har vi gått i drygt en timme och responsen man får är positiv, särskilt nu har jag inte patrullerat på många år när jag haft tjänst inne. Jag pratar mycket med allt och alla så när man fotpatrullerar blir man lite av en frågelåda, säger Allan.

Även om han varit engagerad i lokalpolitiken och mellan 1991 och 2006 suttit ordförande i kommunfullmäktige så har Allans liv kretsat kring polisen. En sådan här dag är det de trevliga händelserna som kommer till minnes.

ANNONS

– Ett roligt minne var när jag red på en åsna i Tanum. Det var i början på 70-talet under en midsommarhelg som vi fick samtal om att det stod en åsna i en trädgård som hade rymt från närliggande djurgård. Det gick inget vidare att försöka få iväg den, så då fick jag hoppa upp, med uniformen på, och rida ner den till stationen. Det som var synd var att min kollega tog bilder på detta med en kamera som satt i tjänstebilarna men som vi sen upptäckte saknade film, så det lilla äventyret blev tyvärr aldrig förevigat, skrattar Allan.

Henric Rörberg menar att det kommer märkas på station att Allan slutar. De senaste åren har Allan haft grannfejder som sin specialnisch.

– Han har varit lite som Strömstads Robert Aschberg kan man säga. Eftersom Allan har kunskaper inom juridiken och den offentliga förvaltningen om tomt- och markrätt så har det här varit hans område. Den kompetensen kommer vi sakna. Och så kommer det bli tystare i kafferummet, säger Henric.

Efter patrulleringen väntade fika på stationen med både nya och gamla kollegor.

– Just nu känns det som jag ska på semester, men det klart det kommer kännas konstigt att inte gå till stationen när hösten kommer. Jag har nog inte förstått det än. Om jag hade fått välja yrke på nytt idag hade jag utan tvekan valt att bli polis. Redan som ung var det mitt mål och jag har under mina 45 år inte ångrat mitt val.

ANNONS

ANNONS