Alfons och Vera vinnare av Unga journalistpriset

Alfons Myrvold och Vera Gustafsson står som vinnare i Unga journalistpriset. Deras reportage "Vattnet - en smakfråga?" utsågs till vinnare och chefredaktör Gunilla Håkansson överraskade eleverna med blommor och en prischeck mitt i mattelektionen på skolan.
– Jag är helt chockad, det känns jättekul , säger Alfons Myrvold.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Den till en början vanliga mattelektionen avbryts när Vera Gustafsson får syn på två blombuketter i chefredaktör Gunilla Håkanssons famn, och anar då att det är glada nyheter som kommer att förgylla lektionen.

– Alfons!, utbrister Vera och möts av en förvånad klasskompis som snabbt ändrar ansiktsuttryck från rädd till glad.

– Jag hörde bara mitt namn skrikas och undrade vad som hände, skrattar Alfons.

Det är via produktions- och publiceringsverktyget Mobile Stories som eleverna har fått publicera sina verk och en jury bestående av både Mobile Stories och Strömstads tidning utsåg det vinnande bidraget. Alfons och Vera vinner Unga journalistpriset från Strömstads tidning med motiveringen "För att med fingertoppskänsla fångat upp en "snackis" i Strömstad och omvandlat det till engagerande lokaljournalistik i text och bild".

ANNONS
Bild: Jakob Simonson

– Jag är glad över att vi lyckats engagera så många elever i Strömstad att försöka förstå och praktisera journalistik och förhoppningsvis ökat förståelsen för vilken betydelse riktig lokaljournalistik har för demokratin. Vera och Alfons har i ord och bild lyft ett ämne som berör många och som väcker engagemang, det var ett värdigt vinnarbidrag, säger chefredaktören Gunilla Håkansson.

I sitt reportage redogör de för varför vissa tycker att vattnet smakar dåligt i Strömstad. De har intervjuat en busschaufför som knappt klarar av att dricka vattnet på sin arbetsplats i Prästängen, frisörer som berättar om hur metaller och mineraler i vattnet kan påverka håret, och en intervju med vattenansvarig i kommunen som reder ut om alla med kommunalt vatten faktiskt har samma kvalitet och smak på sitt vatten.

– Jag hade hört flera, främst nyinflyttade i kommunen, som säger att vattnet smakade konstigt. Det tyckte jag var en intressant sak att undersöka om det stämmer och varför, säger Alfons.

Chefredaktör Gunilla Håkansson delade priset till Vera Gustafsson och Alfons Myrvold.
Chefredaktör Gunilla Håkansson delade priset till Vera Gustafsson och Alfons Myrvold. Bild: Jakob Simonson

De började arbetet med artikeln med att lägga ut en omröstning om vattnets kvalité i Strömstad på Facebook, och fick där stor respons på frågan om vattnet, och hittade också personer att intervjua.

– När det var frisörer som kommenterade tyckte vi det var en intressant vinkel, det hade vi inte tänkt på innan att deras företag kan påverkas av vattnet, säger Alfons.

ANNONS

Under arbetet med sitt bidrag till Unga journalistpriset har de fått lära sig källkritik, hur man hittar rätt fakta och hur man bäst intervjuar personer.

– Det kändes väldigt roligt och proffsigt att boka in intervjuer, säger de båda.

Bild: Jakob Simonson

Vinstsumman på 10 000 kronor går till klasskassan. Vad de ska göra med pengarna återstår att se.

– Jag tycker vi ska investera, så växer pengarna tills vi tar studenten, menar Vera.

Kanske har arbetet med reportaget om vatten väckt intresset för en framtida yrkesroll som journalist.

– Ja, det kan bli något åt journalisthållet. Annars tänker jag kanske bli ingenjör eller jurist, säger Vera.

Alfons är inne på liknande spår.

– Ingenjör eller advokat vill jag bli. Jag tyckte också att det var roligt med journalistiken, det märkte jag under tidens gång, så vi får se, säger han.

LÄS DET VINNANDE BIDRAGET HÄR.

LÄS MER: Elever i Strömstad med och tävlar i ”Unga journalistpriset”

Unga journalistpriset i Strömstads tidning

Produktions- och publiceringsverktyget Mobile Stories är grundat av journalisterna Lotta Bergseth och Jenny Sköld med syftet att uppmuntra unga till att skapa trovärdigt material som beskriver deras verklighet och värld, och hur man ska kunna nå ut med sina röster, samtidigt som man får lära sig om källkritik och digital kompetens. ”Unga journalistpriset” delas ut med syfte att träna unga i att ta unga i att ta större plats i samhällsdebatten samt fördjupa ungas källkritiska tänkande. Även Aftonbladet delar ut priset till unga som har gjort ett bra journalistiskt jobb.

ANNONS