Äldre kvinna lurad på tusentals kronor under onsdagen.
Äldre kvinna lurad på tusentals kronor under onsdagen. Bild: Erik Zienau

Äldre kvinna lurad på tusentals kronor

En äldre kvinna lurades att lämna ut kod och sitt bankkort under onsdagen av en bedragare. 12 000 kronor var borta innan kortet hann spärras. Nu uppmanar polisen Strömstadsbor att vara uppmärksamma och varna sina äldre anhöriga.
– Lite enkelt sagt så lita aldrig på en person du inte känner, och släpp inte in dem i din bostad, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En kvinna i 90-årsåldern lurades av sitt bankkort och kod under onsdagseftermiddagen. När en anhörig förstod att ett bedrägeri hade begåtts hade 12 000 kronor försvunnit innan bankkortet kunde spärras.

Olika typer av åldringsbedrägerier är välkänt hos polisen som förklarar att äldre är särskilt sårbara när det kommer till den typen av brott.

– Det finns bedragare som utger sig för att vara poliser, bankmän, telefonförsäljare och alla möjliga typer. Vad som är viktigt att ha i åtanke här är att man aldrig ska lämna ut vare sig bankuppgifter, ID, guld eller kontanter till en person man inte känner och som inte kan bevisa vem den är, säger han.

ANNONS

Anhöriga uppmanas att prata med sina äldre, och påminna om hur enkelt det är att bli bedragen.

– Det är viktigt att komma ihåg att ingen är skyddad eller fredad från den här typen av brott, men äldre är särskilt utsatta. Vilket gärningsmännen vet. Detta pågår ständigt och överallt, säger han.

Ingen person är ännu gripen misstänkt för brottet.

Några exempel på hur bedragare har lurat sig in i bostäder

Bedragare låtsas vilja sälja en tjänst eller en vara.

Bedragare låtsas att de vill lämna ett meddelande till någon av dina grannar som inte är hemma.

Bedragare utger sig för att komma från hemvården, sjukvården, polisen eller någon annan myndighet.

Bedragare utger sig för att vara hantverkare eller fastighetsskötare som ska kontrollera något i bostaden.

Källa: polisen

ANNONS