Adam och Fanny har kvar sina Stockholmsjobb - men bor i Strömstad

Hemvändaren Adam Forsberg, 31, har tillsammans med sin sambo Fanny Gullberg Ringels, 27, bott in sig i det nya huset i Strömstad. Pandemin möjliggjorde att de båda kunde arbeta delvis på distans och då tog de beslutet att lämna sin vardag i Stockholm för ett nytt liv i Strömstad.
– Det var ett enkelt beslut att flytta hem när vi fick klartecken från våra jobb, säger Adam.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Fanny bär fyra månader gamla sonen Matteo i en bärsele på magen när hon öppnar dörren till deras hus. Adam har precis avslutat ett möte i kontorsrummet och kan nu ta en rast. Från jobbdatorn till fåtöljen i vardagsrummet tar det ett par sekunder att gå – en helt ny verklighet för paret.

Det nya livet i Strömstad trivs de båda med. De träffades 2016 när de båda studerade till civilekonomer på Karlstads universitet och via jobb och boende ett par år i Stockholm har de nu slagit rot i Adams hemstad Strömstad.

– Vi flyttade till Stockholm för att vi ville få jobb och starta upp våra karriärer. Det är i de större städerna de möjligheterna finns för våra yrken, säger Adam.

ANNONS

Fanny är revisor och Adam jobbar på bank, båda har jobb som kan skötas på distans. När pandemin slog till och alla som hade möjlighet att arbeta hemma skulle göra så, så öppnades en ny möjlighet upp sig för paret.

Tanken på att lämna Stockholm hade funnits en tid. De första planerna var att kanske först mellanlanda i Göteborg för att sedan kunna flytta till Strömstad. De visste i alla fall att de ville till västkusten då Fanny är uppvuxen i Mariestad. Men när pandemin möjliggjorde för distansarbete så bestämde de sig för att ta flyttlasset direkt till Strömstad.

– När vi fick okej från våra arbetsgivare att vi kunde arbeta på distans så var det bara att köra. Utan corona så hade den här lösningen inte funnits för oss, säger Adam.

Fanny var ny på sitt jobb när planerna började formas på en eventuell flytt.

– Jag var lite nervös inför att fråga om den här speciallösningen men min chef var väldigt förstående och kunde erbjuda en större flexibilitet, säger hon.

Adam inflikar att han tror att många arbetsplatser nu kommer behöva tänka om.

– Nu kan fler bosätta sig där de vill och inte där jobben finns. Det blir också en viktig kompetensfråga, att det inte bara finns en viss typ av kompetens i storstäderna. Jag tror att kommunen har en stor möjlighet att promota Strömstad om många nu kan arbeta flera dagar hemifrån och tycker det är okej att åka in till Göteborg någon gång i veckan till exempel, säger Adam.

ANNONS

De båda kan arbeta större delen på distans, men kommer ibland åka upp till Stockholm för att närvara vid möten eller annat på kontoren. Något som känns som en bra lösning säger de båda.

Vi hade kunnat få en lägenhet med ett till rum i Stockholm, här fick vi ett hus för samma pengar

Bild: Victoria Petersson

De tillbringade påsken 2021 i Strömstad och var på jakt efter ett hus. Då Fanny var gravid så var ett hus något som de var inställda på.

– Vi körde faktiskt förbi här i området och då sa jag till Fanny att ”hoppas det blir något hus ledigt här snart”. Veckan därpå när vi var tillbaka i Stockholm igen dök det här huset upp, säger Adam.

– Så då var det bara att köra ner till Strömstad igen och titta på det, säger Fanny.

Huset föll dem i smaken. Lägenheten i Stockholm såldes och flyttprocessen var igång.

– Vi hade tur att vi hittade vårt drömhus direkt, det kändes väldigt skönt, säger Adam.

Sedan augusti 2021 är de Strömstadsbor. Adam är uppvuxen i Strömstad och har både familj och vänner kvar i staden. För Fanny är staden ny som boendeort.

– Vi är båda från småstäder så jag visste vad det innebär att bo i en mindre stad. Jag upplever att Strömstadsborna är väldigt hemmakära och pratar gott om staden, vilket är fint. Strömstad är levande året runt, min hemkommun är mer levande enbart på sommaren så jag tror att det gör att många ser möjligheter i Strömstad, säger Fanny.

ANNONS

Nu kan fler bosätta sig där de vill och inte där jobben finns. Det blir också en viktig kompetensfråga, att det inte bara finns en viss typ av kompetens i storstäderna

Sonen Matteo var en annan stor anledning till att Strömstad lockade.

– Jag har alltid tyckt att Strömstad var fint, och när vi väntade barn så tänkte jag på hur det skulle vara att gå barnvagnspromenader bland höghus och trafik i Stockholm. Då kändes det här som ett bättre alternativ, säger Fanny.

De pratar om mer tid i vardagen, närheten till natur och hav, och möjligheten att umgås mer med familjen som stora dragplåster.

– Vi är inga storstadsmänniskor. Det var verkligen en ”no brainer” när vi väl fått okej från våra arbetsgivare. Vi hade kunnat få en lägenhet med ett till rum i Stockholm, här fick vi ett hus för samma pengar, säger Adam och tillägger.

– Vi värdesätter mer att ha tio minuter till havet än tio minuter till NK, säger han och ler.

Fanny upplever att ett liv i Strömstad förenklar livspusslet, jämfört med hur det hade sett ut i Stockholm med barn.

– Det finns många fördelar med en liten stad, och det känns som det mest optimala stället för oss.

– Jag är uppvuxen här och vet att man har goda möjligheter att få det bra. Det vill vi även ge till Matteo, säger Adam.

ANNONS

LÄS MER: Familjen bytte Stockholm mot Strömstad: ”En flytt hade inte gått innan pandemin”

LÄS MER: Victoria Petersson: Varför återvänder folk till Strömstad?

LÄS MER: Experten: "Mer troligt att flytta till kvinnans hemstad"

LÄS MER: Johan lämnade Göteborg för Strömstad: ”Hade inte tänkt att jag skulle flytta tillbaka”

LÄS MER: Mäklare i Strömstad om hemvändare: ”En coronatrend”

LÄS MER: Ida och Andreas: ”Storstädernas fördelar stannade upp lite under pandemin”

ANNONS