100 år gammal regel slår fast – Norge gjorde fel med gränsen

Norge gjorde fel när de stängde gränsen under pandemin och inte lät gränsbor passera. Det visar nu en över 100 år gammal bestämmelse, skriver SVT.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Just nu pågår flera rättsprocesser om de norska pandemireglerna som stängde gränsen. Strömstads Tidning rapporterade under pandemin om den stängda gränsens betydelse för gränshandeln, gränspendlare och familjer som splittrades av den stängda gränsen.

SVT rapporterar nu att i en av de många rättsprocesser om de strikta norska pandemireglerna som pågår så uppdagades något som visar att gränsbor faktiskt hade rätt att åka över till Norge trots att gränsen var stängd en period.

En bestämmelse från 1917 säger nämligen att gränsbor har rätt till fri passage. Forskaren Stian Öby Johansen, expert på europeisk rätt, säger till SVT att enligt bestämmelsen så står det att alla som bor vid gränsen får passera även om Schengen-gränsen stänger.

ANNONS

– Det är ganska många som följt reglerna och kan vara missnöjda när de får veta att de egentligen hade rätt att passera, säger han till SVT.

När gränsen stängde i början av pandemin så påverkades gränspendlarna svårt. Strömstads Tidning har i flertalet artiklar uppmärksammat hur läget var för de svenskar som arbetade i Norge när testning, inreseregistrering och gränskontroller blev inslag i vardagen.

En dom från Eidsivatings hovrätt slog fast att gränsstängningen var olaglig från oktober 2020 då det hade gått mer än sex månader med en stängd gräns. Norge hade rätt att begränsa den fria rörligheten inom Schengenområdet i sex månader – men inte längre än så. Gränsen var stängd totalt i ett år och sju månader.

LÄS MER: "Vi är ett broderfolk men det tappades under pandemin"

LÄS MER: Gränspendlaren Maral trött på kontroller: "Gått till överdrift"

LÄS MER: Norsk gränsstängning var olaglig – fastslår hovrätten

LÄS MER: Fler sugna på jobb i Norge igen – men minnen från pandemin lever kvar

ANNONS