Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Ytterligare pengar till färjehamnen – rederierna ska betala

Kommunfullmäktige skjuter till ytterligare 12 miljoner kronor till ombyggnaden av färjehamnen. Arbetet har blivit dyrare än de 147 miljoner man från början räknade med och slutsumman beräknas nu till cirka 162 miljoner.

Förklaringen till de ökade kostnaderna är geotekniska, förklarade hamnchefen Niclas Samuelsson för kommunfullmäktiges ledamöter innan de fattade sitt beslut. Det krävs bland annat mera pålning än man från början visste om.

– Man måste borra mer och under längre tid för att komma ner i berget.

I investeringsbudgeten för tekniska nämnden för år 2020 ligger redan 9 miljoner för hamnen. Av de 12 miljoner som nu tillkommer är 5 miljoner återförda medel, som lånades av hamnprojektet tidigare i år när Bryggpromenaden längs med Uddevallavägen in mot Strandpromenaden visade sig vara i akut behov av reparation.

De bägge färjerederierna ska täcka i stort sett alla kostnader, under en avbetalningsperiod på 20 år. 3.2 miljoner är sedan tidigare Strömstads kommuns åtagande, eftersom kommunen vill ha en bredare ramp än vad som krävs för Color Hybrid. Avsikten är att göra hamnen redo att ta emot också större fartyg med annan konstruktion än hybridfärjan.

Kommunfullmäktige beslöt i enighet att skjuta till pengarna, men moderaten Dag Wersén ville ändå höja ett varningens finger. Han påminde om att Moderaterna redan från början ansett affären äventyrlig, eftersom det handlar om stora summor och en lång avbetalningstid.

– Det är inte realistiskt att göra annat än godkänna, men det känns olyckligt att behöva ta ställning till ytterligare 12 miljoner. Jag vill markera det, sade han.