Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

VM-invigningen drog storpublik

Först öppnades VM i orientering när Haaks spelade och Dafteryd och Broberg höll tal. Senare öppnade sig himlen i ett formidabelt ösregn.

Aldrig har väl ett idrottsevenemang dragit så mycket folk till Strömstad som helgens orienterings-VM.

Massor av folk, både orienteringsfans och nyfikna Strömstadsbor, drog sig till Skeppsbroplatsen när VM invigdes på lördagseftermiddagen. Arrangörerna hade byggt upp en stor arena med storbildsskärm och löparbana med två broar, så att åskådarna kom riktigt nära VM-deltagarna.

Efter att bandet Haaks från Hamburgsund levererat en rykande rockkonsert var det dags för intåg med alla deltagande nationers flaggor och tal av Strömstads och Tanums kommunordföranden.

– Vi är på god väg att bli ett naturligt val för stora idrottsevenemang, sa Peter Dafteryd (C) i sitt öppningstal.

Liselotte Broberg (M) passade i sitt tal på att lyfta fram några skatter som besökarna borde passa på att njuta av i VM-kommunerna.

– Jag hoppas att alla får möjlighet att utforska vår fantastiska natur, och jag vill särskilt lyfta fram hällristningarna i Tanum och Kosterhavets nationalpark som utflyktsmål.

Så förklarade IOK:s ordförande Brian Porteous spelen öppna och jublet steg i folkhavet.

Från utkikspunkten uppe på Röudden såg det ut att vara omkring tusen åskådare på plats under själva invigningen, men ännu fler anslöt efterhand och när sprintfinalerna drog igång var det säkert ett par tusen i publiken.

I vimlet stod familjen Torgilsman-Näsström från Strömstad och viftade med svenska flaggor.

– Vi kommer se en del av tävlingarna från vår lägenhet, så vi har rätt bra läge de här dagarna, sa Veronica Torgilsman-Näsström.

Är du insatt i orienteringen?

– Nej, inte jättemycket. Jag är mer här för att uppleva atmosfären och folkfesten.

Tidigare under dagen hade Strömstad bjudit på sol och värme, men allteftersom invigningskvällen gick drog de mörka molnen in. Det riktiga spöregnet väntade dock barmhärtigt nog till precis efter sprintfinalen.