Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mats Brocker, kommundirektör i Strömstad, menar att kommunen upplever att den bild som ges av Norra Bohuslän i Norge inte alltid stämmer med verkligheten:
Mats Brocker, kommundirektör i Strömstad, menar att kommunen upplever att den bild som ges av Norra Bohuslän i Norge inte alltid stämmer med verkligheten: "Vi har sett rapporter som illustreras med bilder från Stockholm. Men Strömstads innerstad är inte Stureplan." Bild: Thomas Bennelind, Tomas Oneborg SvD/TT NYHETSBYRÅN

Vill visa Norge att ­Strömstad är besökssäkert

Strömstads kommunledning och näringsidkare har skickat en lista till landshövdingen med förslag på åtgärder som ska göra att Norge vågar tro på att Strömstad är besökssäkert. Samtidigt har kommunen haft telefonkonferens med utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) om ­situationen.

Arbetet med att ta fram förslag till hur Strömstad som besöksmål ska kännas tryggt har varit intensivt under helgen.

– Landshövdingen ringde i fredags och ville ha en ”råvarulista” över vad näringslivet kan göra för att visa att Strömstad är besökssäkert, berättar kommundirektör Mats Brocker.

På listan har nu förts upp sådant som kösystem i affärer, reducerat antal gäster på restauranger och ombord på båtar, plexiglas i butikskassor och tillgång till handsprit.

LÄS MER: "Vi behöver hela hösten för att reda ut det här"

På många ställen praktiseras redan detta och Mats Brocker säger att han är övertygad om att det är förklaringen till att Strömstad än så länge redovisar få fall av bekräftad covid-19, men att kommunen upplever att den bild som ges av Norra Bohuslän i Norge inte alltid stämmer med verkligheten.

– Vi har sett rapporter som illustreras med bilder från Stockholm. Men Strömstads innerstad är inte Stureplan.

Strömstads kommun har haft telefonkonferens med utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Bild: Henrik Montgomery/TT
Strömstads kommun har haft telefonkonferens med utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Bild: Henrik Montgomery/TT

Målet är att landshövdingen i förhandlingar med Norge ska kunna visa att Strömstad är en besökssäker ort, som vidtar försiktighetsåtgärder, och därmed få vårt grannland att öppna sina gränser till Sverige i sommar.

– Vi är rustade och redo och vi var snabba upp med garden, säger Mats Brocker.

Under måndagsförmiddagen hade han och kommunalrådet Kent Hansson (S) också en telefonkonferens med Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, om Strömstads prekära situation.

LÄS MER: Landshövdingen gästade Strömstad: "Jag är ingen frälsare"

Strömstads företrädare förklarade hur nära sammanvävda kommunens arbetsmarknad, handels- och sociala kontakter är med området på andra sidan gränsen.

– Att vi inte ser gränsen som en naturlig gräns, sammanfattar Mats Brocker.

Regeringen vill ha information och Strömstad vill förklara att det kan behövas olika insatser i olika gränskommuner.

– Andra gränskommuner har ofta även till exempel industri och skogsnäring. Strömstad har enbart handel och turism. Det krävs mer varierade insatser här.

Nu avvaktar Strömstad resultat från kontakterna med Norge, som ska fatta ett nytt beslut om gränserna i mitten av juni.

LÄS MER: Norge ser Sverige som ett problem i coronakrisen