Det har nog inte undgått någon att situationen vi nu har med coronakrisen, både runt omkring i världen, i landet men också i kommunen, på många plan är allvarlig och helt ny. Våra vanor och vardagsliv påverkas och vi tar alla nästan en dag i taget, lever från presskonferens till presskonferens.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan ändras snabbt och då är det viktigt att vi alla gör det vi kan för att se till att alla har fått informationen och att vi hjälps åt tillsammans, framförallt för de äldres skull.
På kommunen anser man att de allra flesta äldre följer rekommendationerna med fysisk distansering och använder sig av tjänsterna som erbjuds, både från kommunens men också från allmänhetens sida. Ändå finns det en del äldre som är ute på onödiga rundturer i butikerna och kanske inte heller håller det avståndet som är rekommenderat.
Svårt att hålla avstånd till nära och kära
Strömstads Tidning har träffat Ingela Baatz och Berith Cullsjö, som arbetar på Samverket/Anhörigstödet i Strömstads kommun, till vardags en samlingsplats för många äldre och anhöriga, möten som nu förs via en stödtelefon.
– De allra flesta som vi har i våra grupper är ju över 70 år, så nu gäller det att vi ser till att de har rätt information om hur läget ser ut, säger Ingela Baatz när vi möts i deras tomma lokaler.
Både Ingela Baatz och Berith Cullsjö menar att det viktiga är att få de äldre att förstå sin roll i förhindrandet av spridningen av covid-19. Att det är svårt att hålla avstånd till nära och kära är något som de märker att de äldre har en del frågor om.
Häromdagen var det någon som ringde in till stödtelefonen och frågade om man får klappa hundarna som man möter på gatan.
– Det ringer både äldre och anhöriga för de är oroliga, och även om vi inte har alla svaren så finns vi där som ett stöd, säger Berith Cullsjö.
– Om vädret tillåter till påsk kanske man som familj och anhöriga kan ses på behörigt avstånd och ta en picknick utomhus. Fysisk distansering är inte samma sak som social distansering, fortsätter Berith Cullsjö.
Facebookgrupper hjälper till
I kriser kommer medmänskligheten fram, även så i den här. Det finns ett stort engagemang hos allmänhet och företag som nu anpassar sig efter den nya vardagen. I Facebookgrupperna "Handlingshjälpen Strömstad" och "Din granne i Tanums & Strömstads kommun" hjälps frivilliga åt att handla och köra hem mat till de äldre och andra riskgrupper. Ett fint initiativ, tycker Ingela Baatz.
– Vi har också haft två personer som ringt till oss och erbjudit sina tjänster och det är verkligen fint, säger Ingela Baatz.
Men trots dessa tjänster och allmänhetens hjälp så ser de båda ibland äldre som är ute och rör sig i butiker. Många äldre uppfattar rekommendationerna som ett tvång, de vittnar om att de inte kan gå ut, men det menar Berith Cullsjö inte stämmer. Det finns ingen som inte får lov att gå ut utan det handlar om vad vi gör när vi väl är ute.
– Gå gärna ut och promenera, antingen ensam eller i grupp, men håll då behörigt avstånd. Det som Folkhälsomyndigheten avråder från är platser där det kan vistas många personer, såsom i mataffärer. Rekommendationerna är ju satta utifrån att förhindra spridningen, inte för att medvetet begränsa de äldres liv. Vi har alla en viktig roll för att minska smittspridningen, säger Berith Cullsjö.
Är man över 70 bör man undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas samt åka kollektivt. Sedan förste april och tre månader framöver så gäller också besöksförbud på samtliga landets äldreboende, något som kan leda till ökad isolation samt försämrad psykisk hälsa hos dem äldre.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Strömstads Tidning förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.