Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Charlotte Ericsson och Ulla Engdahl är verksamhetschefer på Bohuslinden. Bild: Linda Smith, Thomas Bennelind

"Vi tar inte coronaprover på Bohuslinden"

Människor som promenerat förbi fastighetens baksida på Bohuslindens vårdcentral har troligtvis undrat över det orangea tältet längs husväggen. Bohuslindens verksamhetschef Charlotte Ericson förklarar bland annat tältets syfte och om vanliga frågor.

Väntrummet på Bohuslindens vårdcentral är tomt. Verksamhetschefen Charlotte Ericson öppnar dörren till kontorsrummet. Hon och kollegerna tar just emot mycket frågor som i synnerhet rör coronasmittan.

Tältet, som är uppsatt sedan i måndags utanför Bohuslinden, kan vid första anblicken tolkas som ett coronatält – men så är inte fallet, enligt Charlotte Ericson.

– Jag vill tydligt poängtera att vi inte tar coronaprover på Bohuslinden. Det är viktigt att understryka, för det görs inte i primärvården. Tältet används för att bedöma personer med andra sjukdomar. Och att vi inte vill ha in någon risk för smitta i lokalen.

– Vi vet om att det finns andra vårdcentraler i Bohuslän som använder tält utanför entrén, säger hon och nämner Sotenäs vårdcentral som exempel.

Tältet fyller även en praktisk arbetsmiljöfråga.

– I stället för att undersöka personer i blåst och regn, samt hänvisa till sjukhus, kan vi lösa saker på plats i tältet.

Hur är arbetssituationen för er på vårdcentralen?

– Vi har det ganska lugnt. Nu tar vi emot mycket frågor över telefon och på vår digitala kanal, vilket vi också vill. Det är frågor om oro och smitta.

– Det många som frågar som man får ta coronaprov. Men man ska inte ta prov om man inte är väldigt sjuk och behöver sjukhusvård, för då tar infektionskliniken det.

Charlotte Ericsson säger vidare att man undviker att ta emot planerade besök av personer över 70 år.

– Där har vi istället tagit telefonkontakt. Vi är inte oroliga för miljön på vårdcentralen då vi är strikta med att vi och andra som kommer in inte får ha några symptom.

– Det handlar om att vara solidarisk med vad samhället har beslutat. De personer som är över 70 år träffar vi också, men då ska det vara av en anledning, säger hon.