Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nattjouren i Strömstad stängdes den 1 september i år.

"Vi tänker inte ge oss"

Regionen uppfyller inte målen i hälso- och sjukvårdslagen i och med den slopade jouren i Strömstad. Det menar företrädare för sex partier i Strömstad.

Det är ovanligt att majoriteten och oppositionen i Strömstad kommer med gemensamma utspel. Men så har nu skett i frågan om jouren i Strömstad, där sex partier från vänster till höger är eniga om att regionen inte uppfyller målen för en likvärdig hälso- och sjukvård.
– Bor man i norra Bohuslän ska man ha samma rätt till sjukvård som överallt annars i regionen, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Dafteryd (C).
Bakgrunden till det öppna brevet är, säger han, att regionen inte hörsammat Strömstadspolitikernas synpunkter om jouren.
– Det är ju ett faktum att man mot vår vilja avvecklat nattjouren i Strömstad och vi vill ha ett möte för att diskutera detta. Vi vill ha en fortsatt dialog om den här frågan så att regionpolitikerna inte bara tar ett steg tillbaka och säger att nu är vi klara, nu fungerar det bra.
I det öppna brevet skriver politikerna att hälso- och sjukvårdslagens mål för en vård på lika villkor inte uppfylls för Strömstadsborna.
Betyder det att ni menar att regionen bryter mot lagen?
– Det kan jag inte säga rakt av, men det är en intressant fråga som är värd att diskutera.
Ni har inte fått gehör för era krav hittills, vad talar för att ni får det nu?
– Vad som talar för det vet jag inte, men vi måste hålla grytan kokande och visa att vi inte är nöjda med situationen och att vi inte slår oss till ro.
Sex partier har undertecknat det öppna brevet till regionen: Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
– Vi kommer så mycket längre om vi samarbetar, det är en fråga som berör alla Strömstadsbor. Vi fick slita hårt under förra mandatperioden för att behålla jouren, nu har den avvecklats. Men vi måste ändå stå på barrikaderna och slåss. Vi tänker inte ge oss, säger Lena Martinsson (S).
Vad vill ni ha rent konkret av regionen?
– Vi vill ju ha en jourcentral i Strömstad, att man inte ska behöva åka ända till Näl om man sågar sig i foten utanför de ordinarie öppettiderna. Och det måste fungera att ringa 1177, det håller inte att det ofta är 30 minuters väntan på svar.