Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vill se ljuset i mörkret. Att det råder svåra tider kommer inte som någon nyhet. Kommunalrådet i Strömstad, Kent Hansson (S), förklarar att kommunen kommer att göra vad de kan för att hjälpa invånare och företag. Bild: Thomas Bennelind
Vill se ljuset i mörkret. Att det råder svåra tider kommer inte som någon nyhet. Kommunalrådet i Strömstad, Kent Hansson (S), förklarar att kommunen kommer att göra vad de kan för att hjälpa invånare och företag. Bild: Thomas Bennelind

”Vi knyter nävarna och ska lösa det här på bästa sätt”

Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S) är medveten om att Strömstadsborna är oroliga inför ovissheten i spåren av coronapandemin. En av de största och svåraste utmaningarna rör stadens ekonomiska pulsåder: handeln och turismen.

På torsdagen träffade tidningen Kent Hansson i stadshuset. De ­senaste dygnen har varit omtumlande – särskilt med anledning av Norges beslut att alla hemma­hörande i Norge som åker till Sverige är förpliktade att sitta i 14 ­dagars karantän när de återvänder till hemlandet.

Norges beslut, som man måste ha respekt för, har lamslagit handeln

Kent Hansson har pratat med oroliga handlare i Strömstads centrum och vid gränsen. Han är införstådd i allvaret och konsekvenserna som den uteblivna handeln innebär.

– Norges beslut, som man måste ha respekt för, har lamslagit handeln i Strömstad och på Nordby/Svinesund. Det slår oerhört mot vårt näringsliv. Det här leder till att handel och turism fullständigt upphör, det gör ont i själen när Strömstads i särklass viktigaste näringar drabbas med full kraft, säger han.

Det är hårda, men sanna ord av Kent Hansson. Strömstads Tidning har tidigare intervjuat centrumhandlare som bekräftar uttalandet.

LÄS MER: Inga norrmän – drastisk skillnad i kundflödet

LÄS MER: Minst 700 kommer att korttidspermitteras

Med påsken i antågande, som är en viktig helg för handeln, skruvas allvaret upp.

– Påskhandeln är en viktig del i ­företagens omsättning. Den riskerar nu att försvinna. Men coronaviruset är en prövning för hela vårt samhälle, säger Kent Hansson.

"Handla hos våra företag, köp tjänster"

Han är medveten om att det kommer en tid efter krisen. Då kommer behovet av hjälp att vara stort.

– Vi vill att våra företag ska leva kvar. Att invånarna ska ha ett ­arbete att gå till. Vi försöker, så långt det är möjligt, att hitta lösningar på situationen. Som privatperson uppmanar jag alla att försöka leva så normalt som möjligt: handla hos våra företag, köp tjänster så att vi håller igång hjulen, säger kommunalrådet.

Kommunen ser över en rad olika åtgärder för att om möjligt hjälpa företagen. Kommundirektör Mats Brocker har fått uppdraget att, utifrån kommunens ekonomi och gällande ­lagar och regler, presentera möjliga ­åtgärder för att hjälpa före- tagen.

– Innan vi fattar beslut ska vi ha ett bra beslutunderlag. Det har kommundirektören nu som uppgift att ta fram, säger Kent Hansson.

Vad händer med kommunens stora investeringar på bland annat reningsverket Österröd och färjeterminalen?

– Det är inte bara företagen som drabbas – även kommunen drabbas oerhört hårt. Bara att färjorna inte går just nu innebär ett hårt slag mot kommunens ekonomi. Det går inte obemärkt förbi. Vi ser redan i dag att antalet ansökningar för försörjningsstöd ökar. Det är sannolikt en följd av att folk blir friställda. Ta till exempel Nordby och Svinesund. I dag är det tvärdött.

"Det är viktigare än någonsin att visa solidaritet"

När det nu väntar svåra tider vill kommunalrådet se att invånarna tänker på sammanhållningen.

– Det är viktigare än någonsin att visa solidaritet i samhället. Samhällsviktig verksamhet, som ­omvårdnad av äldre, utsatta personer, barnomsorg och skola, är högsta prioritet. För vår kommun är det oerhört viktigt att vi agerar i enlighet med myndigheternas ­rekommendationer. Trots det allvarliga läget är det viktigt att vi behåller lugnet, inte rusar iväg.

Det är ingen som har varit med om en sådan här situation tidigare.

Kent Hanssons reflektioner kan i första hand sättas i kontext till regeringens gällande beslut om skolgången i landet. Än så länge är grundskolorna öppna, medan all gymnasieundervisning hålls på distans.

– Många frågar varför vi inte stänger grundskolorna. Det är mycket möjligt att det blir så, men vi kommer inte att göra det innan vi får myndigheternas rekommendation. Jag hör att frågorna cirkulerar, det får man förstå.

Vad är nu ditt budskap som kommunalråd till Strömstadsborna?

– Vi har en oerhört professionell organisation. Vi knyter nävarna och ska lösa det här på bästa sätt. Vår säkerhetssamordnare Peter Dafteryd är lösningsorienterad och bidrar till lugn i organisationen.

– Det är ingen som har varit med om en sådan här situation tidigare. Mitt råd till Strömstadsborna är att följa myndigheternas rekommendationer och försöka leva som vanligt.