Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kent Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, träffade polischefen Lars Eckerdal. Bild: Jakob Simonson
Kent Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, träffade polischefen Lars Eckerdal. Bild: Jakob Simonson

"Vi känner oss nöjda efter mötet med polisen"

– Vi fick vissa garantier, säger kommunalrådet Kent Hansson (S) efter onsdagens möte mellan kommunen och polisområdeschefen Lars Eckerdal.

När kommunstyrelsens arbetsutskott i december förra året fick kännedom om polisens omorganisation gällande brott i nära relationer, valde man att kontakta Lars Eckerdal, polisområdeschef Fyrbodal, för ett möte.

LÄS MER: Lägger ner grupp som jobbar mot mäns våld mot kvinnor

Onsdagens besök gav en lugnande effekt, uppger kommunalrådet Kent Hansson (S).

– Det var ett bra möte. Det är naturligtvis svårt för kommunen att lägga sig i polisens verksamhet men vi fick ändå vissa garantier att omorganisationen inte ska drabba de som är utsatta för brott och det känner vi oss trygga med.

Vilka garantier?

– De brott i nära relationer som leder till frihetsberövande ska utredas i Uddevalla, de brott i nära relationer som inte gör det ska fortsätta utredas i Strömstad. Dessutom kommer annan utredningsverksamhet att utökas här.

Lars Eckerdal ser positivt på att Strömstads kommun bad om ett möte.

– Det visar på stort lokalt engagemang och att man tycker att polisen är viktig. Det var ett väldigt bra möte där vi fick möjligheten att berätta att den här förändringen inte innebär någon försämring för den enskilde medborgaren.

Vad innebär förändringen för Strömstads del?

– De förändringar som diskuterades handlade bland annat om att två utredare från polisområdets utredningssektion, med ansvar för brott i nära relation, kommer att föras över till lokalpolisområdets utredningsverksamhet. Vi ser inte att den förändring som sker kommer att innebära några försämringar för målsägandena i Strömstad. Det här är framför allt en intern förändring för att vi ska bli effektivare och kunna utreda fler ärenden snabbare där vi har frihetsberövade. Vissa typer av ärenden kommer att utredas i Uddevalla, men i samarbete med utredningsverksamheten i Strömstad. Det gör att vi, om det finns behov, även i fortsättningen kan bearbeta utredningar med personal som har god kunskap om Strömstad.

Lars Eckerdal understryker också att det nu satsas stort på poliser i hela Fyrbodal.

– Vi har inga planer på att dra ner på polisverksamheten i Strömstad, tvärtom. Istället förstärker vi den lokala utredningen. Vi projekterar för ett nytt polishus i Strömstad. Det kommer att innebära en förstärkning av den polisiära närvaron i området. Svensk polis växer och vi anställer många nya medarbetare både poliser och annan kompetens.