Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Matthias Dalnoki, vd för Hotell Laholmen. Bild: Linda Smith
Matthias Dalnoki, vd för Hotell Laholmen. Bild: Linda Smith

"Vi har i princip inte någon omsättning"

Hotell Laholmen har totalt 60 anställda och Matthias Dalnoki, vd för hotellet uppger under fredagen att samtliga kommer att korttidspermitteras.

På tisdagen skrevs ett avtal med hotell- och restaurangfacket om korttidspermitteringarna som ska börja gälla från 7 april.

– Så snart vi får anledning så kommer vi att korttidspermittera alla, säger Matthias Dalnoki.

Dock finns fortfarande inget färdigt protokoll som gör det möjligt att förhandla med Unionen, dit den administrativa personalen hör.

Han tycker inte att korttidspermitteringarna är en tillfredsställande åtgärd och väntar på att svenska regeringen ska komma med bättre lösningar.

– När man ser vad andra länder gör för företag och för folk så är det otroligt tunt det som kommit från regeringen i Sverige. Det känns inte som de fattat sitt uppdrag eller situationen över huvud taget, säger han och tycker att Sverige borde ta efter sina närmsta grannar i väst.

– Korttidspermitteringarna har inte tillräcklig effekt. Arbetsgivarna sitter fortfarande kvar med 50 procent av lönekostnaderna och har man noll i omsättning och 50 procent i personalkostnader så säger det sig självt att det inte tar lång tid förrän man måste stänga dörrarna och då är man i konkurs.

Inga åtgärder har hittills gett likvida lättnader

Han har redan kollegor som är på konkursens brant.

– Vi är inte det, men jag har kollegor som är i färd med att gå i konkurs redan. Så det är ingen tvekan om att de åtgärder som har kommit, men som inte fått effekt ännu, inte är tillräckliga.

Att företaget kan ansöka om att få tillbaka vissa redan betala skatter, tycker han är bra, men det hjälper inte mycket menar han.

– Så vitt jag vet så ska man betala ränta på det, och det är ju också något som på ett vis slår undan benen för lösningen. Så hittills är det inga åtgärder från myndigheterna som har gett oss några likvida lättnader.

Laholmen har fortfarande öppet hela verksamheten, utom nattklubben, trots att gästerna är få.

– Vi har några gäster, men det är ju nästan ingenting så vi har i princip inte någon omsättning. Så det vi gör är att se till att folk har det okej, att de känner sig trygga. Det andra vi gör är att betala räkningar.

– Vi sitter här, per idag, nästan utan omsättning och stora personalkostnader och det är den största osäkerheten nu och frustrationen. Det är en allvarlig situation. Man kan ju betala tills kassan är tom, sedan har man inte mer och vet man då inte vad man ska göra, så är det svårt.

Laholmen går under Scandics Hotels koncept, men juridiskt är hotellet ett privatägt, så kallat franchiseföretag.