Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Riksdagspolitiker på besök: Eva Lindh (S) och Paula Holmqvist (S). Bakom dem Kent Hansson (S), Mats Granberg (S), kommundirektör Mats Brocker och Ronnie Brorsson (S). Bild: Jakob Simonson

"Vi är i ett utsatt läge och vi behöver riktat stöd"

Med den norska gränsen stängd ropar företagen i Strömstad efter statligt stöd – annars finns det risk för massarbetslöshet. – Det är viktigt att satsa och vi kommer inte att glömma bort Strömstad, säger Eva Lindh (S) i Finansutskottet, som besökte Strömstad på torsdagen.

Mitt i budgetförhandlingarna tog sig två riksdagspolitiker tid att resa till Strömstad – Eva Lindh (S) och Paula Holmqvist (S). Agendan för besöket var just Strömstads tuffa situation under coronapandemin. Strömstads Tidning träffade dem tillsammans med ledande kommunala företrädare i Stadshuset på torsdagen.

Läget i skrivande stund är att Norge till helgen öppnar gränsen – det vill säga slopar karantänskraven – för sex svenska regioner, men inte Västra Götaland. Smittspridningen är fortfarande för hög – Norges gräns är satt till 20 nya bekräftat smittade per 100 000 invånare över en tvåveckorsperiod.

Bland annat uppfyller Värmland nu det kriteriet, och gränshandlarna i Töcksfors och Charlottenberg kan därmed jubla och fylla på hyllorna med färskvaror.

I Strömstad är stämningen inte lika hög.

Kan bli en tredjedel arbetslösa i Strömstad

Statsbudgeten ska läggas fram den 21 september. Den stora frågan i norra Bohuslän är hur krisstödet till kommunerna och företagen som lider av den stängda gränsen kommer att se ut.

Han menar att det kan bli en tredjedel arbetslösa i Strömstad om gränsen förblir stängd. Över 30 procent av Strömstads arbetande befolkning är permitterade och en mindre del av dem är varslade – i dag har kommunen nästan 9 procents arbetslöshet.

Mats Brocker, kommundirektör, varnar för att det snart kan bli mycket värre.

– Vi befinner oss i ett vägskäl nu. Företagarna i Strömstad som jag pratar med börjar bli uppgivna. De måste planera för resten av året och längre fram. Om de inte ser en ljusning så måste de börja varsla folk, och då kan arbetslösheten snabbt sticka iväg. Vi behöver positiva signaler nu – det är jätteviktigt hur regeringen agerar.

Man är väldigt beroende av Norge och det märks extra tydligt nu

Eva Lindh (S) sitter i finansutskottet.

– Det är viktigt att på plats få höra hur Strömstad upplever den här situationen. I Finansutskottet har jag ansvar för den kommunala ekonomin, och då är det viktigt i det arbete som pågår inför budgeten att känna till hur det ser ut i kommunerna runt om i Sverige.

Hon sitter även med i Nordiska rådet och har ansvar för gränshinderfrågor.

– Så det kändes ju klockrent att komma till Strömstad i det här läget.

Vad tar du med dig från besöket i Strömstad?

– Det har varit väldigt värdefullt. Vi får ju mycket underlag till alla beslut vi fattar, men det är viktigt att inte bara förstå med huvudet utan att känna det i hjärtat och kroppen hur den här situationen slår mot människorna, och då måste man vara på plats och träffa dem.

– Strömstad är mer påverkat än många andra kommuner, i och med de nära kontakter och den handel man han över gränsen. Man är väldigt beroende av Norge och det märks extra tydligt nu.

Vad kan ni göra för Strömstad?

– Vi är mitt i budgetförhandlingarna så tyvärr måste jag vara tråkig och svara att det inte går att säga just nu hur utfallet blir. Men det handlar om ett stort stödpaket, med stöd till både kommunerna och företagen som drabbats. Det handlar om hundratals miljarder.

Arbetsförmedlingen har monterats ner

Paula Holmqvist (S), riksdagspolitiker från Dals Ed, menar att läget är extra tufft i ljuset av att Arbetsförmedlingen monterats ner i ett antal av Fyrbodals kommuner.

– Vi kommer att ha en helt annan typ av samhälle när vi är ur den här krisen. Då handlar det om att bygga upp allting igen. Vi är inte bra rustade nu för en hög arbetslöshet.

Vi är i ett extremt utsatt läge just nu och vi behöver riktat stöd

I onsdags hade kommunstyrelsens ordförande Kent Hansson (S) tillsammans med 14 andra hårt drabbade kommuner ett digitalt möte med civilminister Lena Micko (S).

– Jag berättade om Strömstads situation. Vi är i ett extremt utsatt läge just nu och vi behöver riktat stöd, säger Kent Hansson.

Några tydliga löften fick han inte – regeringen sitter just nu i budgetförhandlingar och svaret kommer att komma den 21 september när budgeten presenteras.

– Men hon framhöll Strömstad fler gånger i sammanfattningen av vårt möte, och jag fick uppfattningen att hon verkligen tog till sig vad jag berättat om, säger Kent Hansson.