Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT Bild: Lise Åserud
Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT Bild: Lise Åserud

”Vi är en god bit från en öppning mot Sverige”

Norge håller fortsatt gränsen mot Sverige stängd, meddelades det under torsdagens presskonferens. Gotland, som tidigare varit ett karantänfritt resmål för norrmän, dras in och enligt Folkehelseinstituttet är en öppning av Sverigegränsen en god bit bort.

Norges gräns förblir stängd och möjligheten för norrmän att resa till Gotland utan att senare hamna i karantän vid hemkomst, dras tillbaka.

– Gotland uppfyller inte längre kriterierna och de krav som krävs på en säker vistelse där. Smittsituationen i regionen har blivit värre, säger Erna Solberg under torsdagens presskonferens.

Norrmän som ändå besöker Sverige måste fortsättningsvis sitta i tio-dygnskarantän i samband med att de återvänder till Norge.

Statsministern förklarade att hon förstår att det är många som vill att Norge snabbt öppnas upp men att det måste göras gradvis. Ord som att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma om man känner sig sjuk upprepades flera gånger under presskonferensen.

– Jag vet att det är tröttsamt att höra detta varje gång men det är viktigt om vi vill återgå till det normala, säger Erna Solberg.

Folkehelseinstituttet övervägde under en tid att öppna upp för resor till Västerbotten men sedan smittan ökat även där så slopades det förslaget.

– Vi är en god bit ifrån en öppning mot Sverige, meddelade man från Folkehelseinstituttet som svar på en fråga ifrån en journalist i rummet.

Norge öppnar däremot upp för utlandsresor till vissa länder i Europa från 15:e juli, om smittoläget tillåter. Kravet på tio dygns karantän avskaffas för personer som reser in från EES- och Schengenområdet, till de länder som kommer bli resetillåtna. Listan på dessa presenteras den 10:e juli.