Varnar för uppfinningsrika bedragare

Just nu förekommer många bedrägeriförsök via bland annat sms, telefon och mejl. Det går till på olika sätt men målet är detsamma: att lura av personer deras bank-id eller kod till bankdosa och tömma deras konton.

ANNONS
LocationStrömstad|

På bland andra Swedbanks och Nordeas hemsidor ligger varningar ute, tillsammans med tips om vad man ska tänka på för att inte låta sig luras.

"Just nu är det många som blir utsatta för falska telefonsamtal, sms och mejl", skriver Swedbank, som uppmanar sina kunder att vara försiktiga och aldrig lämna ut koder eller bankuppgifter.

Samma uppmaning finner man på Nordeas hemsida, där det också står att vanliga metoder just nu är bluff-sms och bluff-mejl. Banken påpekar att såväl mejl som meddelanden i telefoner kan se ut att komma från någon man känner och vara insorterade i trådar med tidigare konversationer men ändå komma från någon annan.

ANNONS

Just nu är det många som blir utsatta för falska telefonsamtal, sms och mejl

Banken uppmanar också via hemsidan kunderna att aldrig klicka på länkar i sms eller e-post om man inte är säker på vem avsändaren är. Det förekommer till exempel att man får meddelande i telefon eller via e-post som säger att det är problem med banksäkerheten och att Nordeas säkerhetsavdelning ska hjälpa till att lösa problemet om man klickar på en länk. Det ska man alltså inte göra. Banker arbetar inte på det sättet och ber aldrig kunderna att identifiera sig via telefon eller mejl.

Får man den typen av uppmaningar ska man i stället ringa upp banken. Det händer också att bedragarna först uppmanar en person att flytta sina pengar – kanske via swish – och sedan bokar in ett besök hos banken. Men när dagen för besöket är inne visar sig kontot vara tomt och banken inte ha någon notering om möte.

Bedrägeriförsök sker även genom att avsändaren uppger sig ta kontakt för någon myndighets räkning – till exempel Folkhälsomyndigheten – och med uppdraget att lösa något problem. Det är också vanligt att man får en uppmaning att trycka på en länk för att kunna få hem en vara man beställt via Postnord eller betala en tilläggsavgift för leveransen. Det ska man inte heller göra.

ANNONS

Man ska tänka sig för, även om meddelandet verkar komma från någon man känner

Strömstads kommuns säkerhetsrådgivare Peter Dafteryd uppmanar till allmän försiktighet.

– Man ska tänka sig för, även om meddelandet verkar komma från någon man känner, säger han och berättar som exempel om ett e-postmeddelande som under hans tid som kommunalråd gick till ekonomikontoret.

Det uppmanade till betalning av en leverans från England och såg ut att komma från Peter Dafteryd. Ekonomikontoret kände inte igen hans sätt att uttrycka sig och han hade inte gjort någon beställning.

– När man höll muspekaren över adressen såg man att det inte kom från Peter Dafteryd, säger han.

Att hovra med muspekaren över avsändaradressen kan vara ett sätt att undersöka om ett meddelande i själva verket skickats från någon annan det namn man ser, men det fungerar inte alltid.

Hos polisen i Strömstad har man inte ovanligt många anmälningar av bedrägerier och bedrägeriförsök just nu, säger stationsföreståndaren Martin Landberg.

– Det vanligaste är annonsbedrägerier. Att man köper något via Blocket, swishar betalning och sedan aldrig får varan.

Om du går på något, skäms inte. Anmäl

Att bankerna ser många bedrägeriförsök men polisen inte en ökning av anmälningarna kan tyda på att människor inte så ofta gör en anmälan. Det bör man göra, anser Peter Dafteryd.

– Om du går på något, skäms inte. Anmäl, uppmanar han.

ANNONS

Så skyddar du dig

Lämna aldrig från dig bankkort eller dosa.

Lämna aldrig ut koder för inloggning eller signering i internetbank eller appen (mobilbanken).

Lämna aldrig ut kortnummer eller annan personlig information.

Släpp inte in personer som påstår sig komma från Folkhälsomyndigheten och vill arbeta med smittspårning.

Gå inte på annonsbedrägerier där man erbjuder skyddsutrustning och botemedel mot covid-19.

Ta inte emot hjälp från främlingar som erbjuder sig handla eller liknande. Behöver du hjälp så betala bara mot faktura och inte förskott.

Var försiktig som företagare om någon hör av sig och vill ändra bankuppgifter för leverantörer på grund av coronakrisen.

Källa: Swedbank

ANNONS