Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

18 maj öppnar en ny bokningssajt på 1177. Men hur snabbt man får sin spruta beror på vaccintillgång, just nu är den mindre än förut. Bild: Stefan Bennhage
18 maj öppnar en ny bokningssajt på 1177. Men hur snabbt man får sin spruta beror på vaccintillgång, just nu är den mindre än förut. Bild: Stefan Bennhage

Vaccinfloden blir en rännil den här veckan

Det är ont om vaccin i Västra Götaland. Capios vårdcentral i Strömstad har ett 20-tal doser för dem som ska ha spruta nummer två. Bohuslinden får 100 doser.

Strömstads vårdcentraler är inne på upploppet. De vaccinerar inte den stora gruppen i fas 4 och avslutar nu vaccineringarna med första dosen i fas 3. Men det kommer inte så många doser.

– Vi får inga doser alls den här veckan, men har till dos 2. Vi har fått veta att det kommer ganska litet nu under några veckor, säger Marlene Midtvedt, verksamhetschef på Capio.

– Andra dosen går lättare. Tiderna är redan bokade och vi är garanterade vaccin, säger Bohuslindens chef Charlotte Ericson.

”Det kommer att ta några veckor innan vi kan gå vidare med fler grupper.”

Regionens vaccinsamordnare Kristin Rygge säger till Göteborgs-Posten att de som ska ha sin andra dos prioriteras.

– Det kommer att ta några veckor innan vi kan gå vidare med fler grupper. Vi behöver först se till att alla som fått första dosen nu får dos två.

”Andra dosen går lättare. Tiderna är redan bokade och vi är garanterade vaccin.”

I Strömstad ska bland andra kommunens omsorgspersonal få sin andra dos, en grupp 22 maj och en andra grupp 23 juni. De fick sin första dos av Astra Zenecas vaccin men eftersom de allra flesta är under 65 år ska de nu i stället få Pfizer eller Moderna.

För att underlätta för den stora gruppen i fas 4 öppnar regionen ii dag 18 maj en samlad sida för bokningar på 1177.se. Där ska man kunna söka på en plats i sin närhet eller på en ledig tid oavsett plats och kunna välja var man vaccinerar sig.

Smittläget i Strömstad är enligt vårdcentralerna stabilt.

– Men det tar tid att få svar på egentesterna. Vi har fortfarande inte fått svar på dem vi skickade i onsdags. Jag hoppas de kommer i dag, sade Charlotte Ericson på måndagsmorgonen.

Den som testat sig ska hålla sig avskild från andra i väntan på testresultat.

Läs också: Vaccinleverans till VGR mindre än väntat