Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccineringen fortsätter med Pfizers vaccin medan utredning om Astra Zenecas fortsätter. Bild: Robin Aron
Vaccineringen fortsätter med Pfizers vaccin medan utredning om Astra Zenecas fortsätter. Bild: Robin Aron

Vaccineringen fortsätter med Pfizers vaccin

Vårdcentralerna fortsätter vaccineringen mot covid-19 med Pfizer Biontechs vaccin. I kylen väntar Astra Zeneca och kan användas direkt om Folkhälsomyndigheten senare i veckan ger klartecken.

Vårdcentralerna räknar med att under veckan nå åldersgrupperna 76-79 år med det Pfizervaccin de har. Blir det klart att använda även Astra Zeneca kan de till fredag vara nere på 74-75 år.

Capio hade på måndag morgon 170 doser Pfizervaccin och dessutom 110 doser Astra i kylskåpet. Bohuslinden hade 130 doser av vardera vaccinslag.

Regionen skickar inte ut mer Astra-vaccin så länge vaccineringsstopp råder. Men det skulle kunna komma mycket om besked kommer i mitten av veckan att Astras vaccin kan användas.

– Vi har ingen aning om hur mycket vaccin vi får. Vi kan inte beställa, säger Charlotte Ericson, verksamhetschef på Bohuslinden.

Hittills har bägge vårdcentralerna kunnat vaccinera i sina egna lokaler tre dagar per vecka. Olika dagar ges olika vaccinsorter. Skulle större leveranser komma är Strömstads kommun beredd att upplåta lokaler för massvaccinering under till exempel en lördag, så som man gjort när kommunens omsorgspersonal vaccinerats.

Väntar på besked om Astra Zenecas vaccin

Läs också: Över 200 doser får vänta vårdcentralernas kylskåp

Användningen av Astra Zenecas vaccin är stoppad medan utredning pågår av misstänkta ovanliga biverkningar med koagulationsrubbningar som gör att man kan drabbas av både blödning och blodpropp. Utredningen skulle till exempel kunna visa att det är vissa grupper som löper risk att drabbas av biverkningar, så att man kan undanta dem och använda Astra till andra.

Biverkningarna tycks ha drabbat framför allt yngre personer och Frankrike har redan återupptagit användningen, men ger nu Astra Zeneca enbart till personer från 55 år och uppåt. Den europeiska läkemedelsmyndigheten sade förra veckan att nyttan med vaccinet överväger riskerna

Det finns ingen möjlighet för den enskilde att välja vaccin. Om man tackar nej hänvisas man till sista vaccinationsgruppen i fas 4.

En viss oro för att ta Astra Zenecas vaccin kan vara att vänta och några personer har redan före stoppet tackat nej till det, säger Charlotte Ericson.

– Ingen har hört av sig om det nu efter stoppet. Vi får se vad som händer. Men jag tycker att det inger förtroende att Folkhälsomyndigheten tänker ett varv till innan de startar igen, säger Charlotte Ericson

Strömstads kommuns säkerhetssamordnare Peter Dafteryd påpekar att det också rapporterats om kampanjer från andra länder för att bland annat via sociala medier misskreditera Astra Zenecas vaccin.

– Det förekommer ovanliga biverkningar hos alla vacciner. Astra Zeneca har också fördelar, påpekar Charlotte Ericson.

Det är lättare att förvara och distribuera än de andra tillgängliga vaccinen samt billigare.

– Nu arbetar Astra också på att modifiera sitt vaccin så det ska bli verksamt mot mutationer, säger Charlotte Ericson.