Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunens omsorgspersonal har fått sin första dos. Nu står de på paus. Bild: Victoria Petersson
Kommunens omsorgspersonal har fått sin första dos. Nu står de på paus. Bild: Victoria Petersson

Vaccin till omsorgspersonal pausad

All vaccination av vård och omsorgspersonal är pausad i Västra Götaland. Istället ska vaccineringen koncentreras till de äldre åldersgrupperna.

Strömstads kommuns anställda inom vård och omsorg har fått en första dos vaccin med Astra Zeneca. Mellan första och andra dosen ska det, enligt tidigare uppgifter, gå 10 veckor. Nu är den tiden förlängd till 12 veckor. Samtidigt pågår utredningen om eventuella biverkningar och under tiden vaccineras i Sverige enbart personer som är 65 år och äldre med Astras vaccin, eftersom de misstänkta biverkningarna tycks ha drabbat yngre personer.

Inom omsorgspersonalen är så gott som alla yngre än 65 och det råder därför osäkerhet kring om de kan få sin andra dos eller om de kan få en dos av något annat vaccin.

– Vi hoppas få besked om detta innan 12 veckor gått från vaccintillfället, säger Lena Olsson, medicinskt ansvarig sköterska i Strömstad.

Pausen i personalvaccinering gäller även sommarens vikarier, som nu kan komma att hänvisas till den allmänna vaccineringen, som enligt planerna ska starta i maj.