Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

VA-planen är antagen, men Koster och Strömstad väntar fortfarande på en ändring av vattentjänstlagen. Bild: Kenny Hjälte

VA-plan lämnar öppet för Alternativ 3

Kommunfullmäktige antog i torsdags förslaget till vattenförsörjningsplan men lämnar öppet för att ge Koster en speciallösning.

Att Strömstad växer och beräknas fortsätta att växa gör att VA-systemen behöver byggas ut. De stora säsongsvariationerna i befolkning ställer extra krav genom att belasta systemen extra sommartid.

Planen omfattar tiden 2016–2050 och utgör ett styrdokument för tekniska nämnden. I den utredning som ligger till grund för doku­mentet utgör en överföringsledning mellan Koster och fastlandet en stor investering, men det tillägg som ingår i beslut innebär en förhoppning om att Koster i stället ska få småskaliga gemensamhetslösningar, enligt det så kallade Alternativ 3.

Haken är den ändring i vattentjänstlagen som är på gång och som ska göra det möjligt för kommun­erna att ge klartecken till sådana lösningar utan att riskera krav på kommunalt VA. Förslaget är ute på remiss och ska sedan behandlas av riksdagen.

Alla partier ställde sig bakom slutsatsen att Strömstad behöver invänta lagändringen innan man slår fast att Alternativ 3 ska gälla. Men i beslutet finns också en notering­ om avloppen: De måste få en separat lösning om arbetet med lagen dröjer.

– Får vi bara en regering kommer det att gå fort. Ändringen är inte kontroversiell och det finns ingen anledning att tro att den inte kommer att gå igenom. Fler kommuner har liknande problem som Koster, sade Lars Tysklind (L), avgående riksdagsledamot.

Hans prognos gladde Peter Dafteryd (C).

– Jag kände inte till att det ska bli en snabb process. Det var en positiv nyhet.